PRETUKAO CURU

Ubojica Meredith Kercher nakon 13 godina izašao iz zatvora i odmah počinio novi zločin

Ponovno je uhićen zbog optužbi da je pretukao bivšu djevojku.

 Rudy Guede

 Tiziana Fabi/Afp

Jedini muškarac osuđen za brutalno ubojstvo Meredith Kercher u Italiji 2007. godine, što je jedan od najeksponiranijih zločina u zadnjih 20 godina, ponovno je uhićen zbog optužbi da je pretukao bivšu djevojku, prenosi New York Post.

Rudyju Guedeu (36) talijanski je sudac u srijedu odredio zabranu prilaska zbog navodnog zlostavljanja bivše djevojke (23), izvijestila je La Stampa.

Tužitelji su prvobitno zatražili da Guedeu odredi kućni pritvor, ali sudac je presudio da su zabrana prilaska na udaljenosti manjoj od 500 metara i elektronički nadzor dovoljni, pišu mediji.

Guede, rodom iz Obale Bjelokosti, prethodno je osuđen na 30 godina iza rešetaka zbog brutalnog ubojstva Kercher, 21-godišnje studentice Sveučilišta Leeds koja je u studenom 2007. godine pronađena mrtva u svojoj sobi u stanu u Perugiji koji je dijelila s Amerikankom Amandom Knox. Kercher je u Italiji bila na studentskoj razmjeni.

image

Meredith Kercher

Str/Afp

Slučaj ubojstva Kercher dospio je na naslovnice svih svjetskih medija kada je njezinu cimericu, Amandu Knox iz Seattlea, i njezinog dečka Raffaelea Sollecita uhitila policija i imenovala ih glavnim osumnjičenicima za ubojstvo.

U početku su tužitelji tvrdili da je Britanki prerezan vrat jer je odbila sudjelovati u seksualnim igrama uz konzumaciju droge zajedno s Knox, Sollecitom i Guedeom, izvijestio je CNN.

Sollecito i Knox, koji sada imaju 36 godina, osuđeni su za ubojstvo Meredith Kercher u prosincu 2009., u slučaju koji nije bio do kraja istražen i sadržavao je proturječne dokaze. Na osudu je uložena žalba i oboje su na kraju oslobođeni prije nego što su ponovo osuđeni. Konačno ih je oslobodio najviši talijanski sud 2015. godine.

Oboje su zbog optužbi proveli oko četiri godine u zatvoru.

image

Amanda Knox i Raffaele Sollecito

Filippo Monteforte/Tiziana Fab/Afp

Guede je osuđen za ubojstvo i seksualni napad u odvojenom, ubrzanom suđenju u listopadu 2008. Na tom suđenju je presuđeno da su dvije osobe sudjelovale u ubojstvu Kercher i da je Britanka izbodena s dva različita noža. Druga osoba umiješana u ubojstvo nikada nije identificirana niti procesuirana.

Guedeova kazna od 30 godina smanjena je na 16 godina u žalbenom postupku u prosincu 2009., a pušten je zbog dobrog ponašanja u studenom 2021. godine.

"Ne pratim Guedeov život, u svjetlu onoga što se danas dogodilo, čini mi se da se nije promijenio", rekao je Sollecito za La Stampu u srijedu.

image

Rudy Guede

Alberto Pizzoli/Afp

Knox, koja se u međuvremenu udala i nedavno dobila drugo dijete, sada je spisateljica i ima svoj podcast. Često je pozivala Guedea da prizna što se dogodilo one noći kada je njezina cimerica ubijena.

“Guede posjeduje ogromnu moć iscjeljivanja osoba koje su oštećene zbog njegovih djela. Ima moć reći istinu, preuzeti odgovornost, prestati me kriviti za silovanje i ubojstvo Meredith Kercher, s obzirom na to da hrpa dokaza ukazuje da ih je počinio sam”, napisala je Knox na Twitteru kada je 2021. pušten iz zatvora.

Oglasila se na Twitteru i o najnovijem optužbama protiv Guedea.

image

Amanda Knox (2019.)

Vincenzo Pinto/Afp

- Žao mi je njegove bivše djevojke i nadam se da dobiva podršku koja joj je potrebna. Guede nikada nije u potpunosti odgovarao za ubojstvo Meredith, budući da je osuđen samo za silovanje i "sudjelovanje u ubojstvu". Optužen je zapravo kao pomagač u zločinu koji je počinio sam. Osuđen je na 30 godina. U žalbenom postupku to je smanjeno na 16. Pušten je zbog "pristojnog ponašanja" nakon što je odslužio 13 godina... Moje misli o Guedeu istovjetne su onima koje sam iznijela kada sam prvi put saznala da će biti pušten iz zatvora. Istaknula bih da suosjećam s Kercherovima što muškarac odgovoran za ubojstvo Meredith slobodno šeće, ne kaje se i može nauditi većem broju mladih žena, napisala je na X-u.​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 09:06