POČELO SUĐENJE

'UBOJICO! GORI SI OD ŽIVOTINJE!' Shrvane obitelji napale kapetana zbog bijega s potonulog trajekta

 YouTube

SEUL - Suđenje posadi južnokorejskog trajekta za zanemarivanje i ubojstvo iz nehaja zbog smrti više od 300 osoba, uglavnom djece poginule u brodolomu, počelo je u utorak povicima "ubojico" što ih je rodbina izvikivala kapetanu pri ulasku u sudnicu.

Kapetan Lee Joon-seok (68) i tri viša časnika broda optuženi su za ubojstvo i, budu li osuđeni, prijeti im i smrtna kazna. Dva člana posade optužena su za napuštanje broda i bijeg s trajekta za što im može biti dosuđena kazna doživotnog zatvora.

Devet članova posade optuženo je za zanemarivanje za što im prijeti zatvorska kazna.

Ozračje u sudnici bilo je nabijeno emocijama i čini se da su obitelji poginulih već osudile posadu koja je, prema videosnimci, napustila brod koji se prevrnuo, a kapetan je odlazio u donjem rublju dok su djeca poslušala naredbu i nisu izlazila iz svojih kabina čekajući nova uputstva.

Pri ulasku kapetana u sudnicu dočekali su ga povici "Ubojico" i "Nisi čovjek. Gori si od životinja".

Trajekt Sewol bio je prekrcan i vozio je prebrzo te je potonuo na jugozapadnoj obali 16. travnja na redovitoj liniji od luke Incheon na kopnu do otočnog ljetovališta Jeju.

Od 476 putnika i članova posade na brodu, 339 njih bila su djeca i njihovi učitelji iz škole u predgrađu Seula. Spašene su samo 172 osobe.

Glasnogovornik svih obitelji žrtava zatražio je od kapetana da odgovori istinito na pitanje "Biste li učinili isto da su to bila vaša djeca? Zamislite na trenutak da su vaša djeca poginula i recite nam istinu."

Branitelj optuženoga kapetana kazao je da njegov klijent nije želio izazvati nesreću i zato je neutemeljeno teretiti ga za ubojstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 09:34