ANTONY BLINKEN

‘Ubojstva u Buči nisu nasumičan odmetnički čin. Rusija je namjerno činila zvjerstva u Ukrajini‘

Svoju tvrdnju o namjernoj kampanji Blinken nije potkrijepio dokazima

Antony Blinken

 Evelyn Hockstein/AFP

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u utorak da ubojstva u ukrajinskom gradu Buči nisu nasumičan odmetnički čin, nego dio namjerne ruske kampanje u kojoj se čine zvjerstva.

Svoju tvrdnju o namjernoj kampanji nije potkrijepio dokazima. No prije nego što se uputio na sastanak NATO ministara vanjskih poslova u Bruxellesu, rekao je novinarima da Washington podupire ukrajinska nastojanja da istraže što se dogodio.

"Ono što smo vidjeli u Buči nije nasumičan čin odmetnute vojne jedinice", rekao je. "To je namjerna kampanja ubijanja, mučenja, silovanja, zvjerstava. Izvješća su više nego uvjerljiva, dokazi su tamo da ih cijeli svijet vidi."

Rusija, koja tvrdi da je pokrenula "posebnu vojnu operaciju" u Ukrajini 24. veljače kako bi izvršila demilitarizaciju i denacifikaciju susjedne zemlje, niječe da cilja civile te kaže da su smrti "monstruozna krivotvorina" koju je namjestio Zapad da bi diskreditirao Rusiju.

Na turobnim slikama iz grada Buče blizu Kijeva su masovne grobnice i zavezana tijela ljudi koji su ubijeni izbliza, zbog čega je došlo do poziva za snažnijim djelovanjem protiv Moskve i za međunarodnom istragom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da je u Buči ubijeno barem 300 civila i moguće je da će se još mrtvih pronaći u drugim područjima. Zelenskij se također javio video vezom u utorak na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Administracija predsjednika Joea Bidena rekla je da se rusko djelovanje u Ukrajini može svesti pod ratne zločine dok je Biden u ponedjeljak optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina za ratne zločine te je pozvao da mu se sudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. kolovoz 2022 03:29