DRUGO SUĐENJE

Ubojstvo crnog džogera Arberyja ocijenjeno rasističkim, vijećanje porote trajalo je manje od jednog dana

Na prvom suđenju tek je ovlaš dotaknut rasistički aspekt tragedije, za razliku od drugog suđenja na saveznom sudu

Ahmaud Arbery

 Ahmaud Arbery Family/Upi/Profimedia

Trojica Amerikanaca, bijelaca, osuđenih za potjeru i ubojstvo mladog džogera, crnca Ahmauda Arberyja prije dvije godine proglašena su u utorak na saveznom sudu krivima i za "rasizam".

Travis McMichael (36), njegov otac Gregory McMichael (66) i njihov susjed William Bryan (52) već su proglašeni krivima za ubojstvo Ahmauda Arberyja i osuđeni na doživotni zatvor na sudu u saveznoj državi Georgiji.

No na tom prvom suđenju tek je ovlaš dotaknut rasistički aspekt tragedije, za razliku od drugog suđenja na saveznom sudu na kojemu je to pitanje bilo u središtu rasprava.

Od samog početka postupka, tužiteljstvo je iznijelo popis osobito teških rasističkih uvreda koje su ova trojica i ranije upućivala, kako bi upoznali sud sa stanjem svijesti optuženika kada su se dali u potjeru za Arberyjem. Glavna tužiteljica je rekla da je McMichaelov sin primjerice nazivao crnce "kriminalcima", "majmunima", "divljacima i nižom vrstom".

Vijećanje porote u kojoj je bilo osam bijelaca, tri crnca i hispanoamerikanac, trajalo je manje od jednog dana.

Ahmaud Arbery (25) je 23. veljače 2020. izašao iz kuće u Brunswicku, priobalnom gradu u Georgiji, kako bi džogirao, kada su se za njim dala u potjeru trojica naoružanih muškaraca u dvama dostavnim vozilima. Nakon višeminutne hajke Travis McMichael je pucao u njega i ubio ga.

Više od dva mjeseca policija nije nikoga privela i istraga je pokrenuta tek kad je objavljena snimka tragedije koja se proširila internetom. Ahmaud Arbery je zatim postao simbol pokreta Crnački životi vrijede na velikim proturasističkim prosvjedima u ljeto 2020.

Trojica su na prvom suđenju rekla da su mislili da je mladi afroamerikanac provalnik koji je haračio po njihovoj četvrti i da su ga htjeli uhititi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:21