BIJES U SKANDINAVIJI

Ubojstvo ‘iz časti‘: Somalijac zadavio trudnu Šveđanku (20), svemu je kumovala njegova majka?

Tužitelji tvrde da je odrastao u obitelji u kojoj se smatralo da veza s ‘bjelkinjom‘ nije ‘u redu‘ i da ‘mora izlaziti sa ženom iste kulture‘

Ubijena Šveđanka Saga i Somalijac Ibrahim

 X/TikTok/juliaelneborg/

Ovo je slučaj koji je užasnuo svijet. Jedan je Somalijac iz Švedske zadavio svoju trudnu partnericu, Šveđanku koja je bila u sedmom mjesecu trudnoće, jer njegova majka navodno nije odobravala njegov odnos s bjelkinjom.

20-godišnja Saga Forsgren Elneborg pronađena je zadavljena kod kuće u švedskom gradu Örebro, a navodno je riječ o ubojstvu ‘iz časti‘, jer se njezin partner, Mohamedamin Abdirisek Ibrahim, sramio što će dobiti dijete s nemuslimankom.

Daily Mail ušao je u trag Ibrahimovoj majci te je ona odlučila prekinuti šutnju i po prvi put progovoriti o slučaju. 42-godišnja Istar Yusuf Nuh tvrdi da nije stvar u njezinoj "antišvedskoj netrpeljivosti" te inzistira na tome da bi toplo primila Sagu u svoju obitelj, kao i nerođenog unuka s kojim je bila trudna kad je ubijena.

image

Saga je bila sedam mjeseci trudna

TikTok/juliaelneborg/

Priznala je da njezin sin nikada nije doveo Sagu kući i da nije znala, sve do njezine smrti, da je bila u vezi s njezinim sinom, kao ni to da je bila trudna sedam mjeseci.

"Bila bih sretna da Amin upozna djevojku i ne bi mi bilo važno je li Šveđanka ili nije. Bila bih sretna da me upoznao s djevojkom. Da je Amin došao kući i rekao mi da mu je djevojka zatrudnjela, bila bih sretna zbog toga što ću postati baka, a pogotovo mlada baka. Čak i da je riječ o izvanbračnoj trudnoći, to mi ne bi bilo važno sve dok je to dijete mog sina", rekla je majka osumnjičenog.

Tradicionalna obitelj

Na pitanje zna li imaju li Ibrahim ili njegov mlađi brat djevojke, odgovorila je: "Ne, ne znam ništa o tome."

Tužitelji tvrde da je Ibrahim odrastao u obitelji u kojoj se smatralo da veza s ‘bjelkinjom‘ nije ‘u redu‘ i da ‘mora izlaziti sa ženom iste kulture‘. Navodno je skrivao dvogodišnju vezu od svoje majke jer ona to ne bi mogla prihvatiti.

Međutim, Nuh tvrdi da bi njezin sin, koji je poznat kao Amin, imao njezino dopuštenje da bude u vezi s djevojkama koje nisu muslimanke.

"Naravno, zašto ne. On može imati djevojku koju god želi, za mene to nije problem. I sama sam bila tinejdžerica kad sam rodila sina", dodala je.

Također je izjavila da je policiji rekla da je kći njezine sestre udana za čovjeka iz Švicarske, pa da prihvaćanje Sage u obitelj ne bi bilo ‘čudno‘.

Ona i Aminov otac ne bi odbacili Sagu iz ‘kulturoloških razloga‘ te da on ne bi imao razloga za strah ili zabrinutost pred njom ili njezinim suprugom Abdirisekom Ibrahimom Noorom.

image

Ubijena Šveđanka Saga i Somalijac Ibrahim

X/

On tvrdi da je nevin

Tužiteljica Elizabeth Anderson rekla je za Daily Mail da Nuh ili njezina obitelj nisu osumnjičeni u slučaju koji bi trebao započeti u srijedu te da je Amin nastavio tvrditi da je nevin.

"Ne mogu davati nikakve izjave dok se slučaj ne završi 23. svibnja", rekla je, no tužiteljstvo smatra da su izgradili slučaj te da će uspjeti dokazati da je Amin ubio svoju djevojku zbog srama.

Policiji je rečeno da se jako namučio kako bi uvjerio Sagu da treba pobaciti, a kada je ona to odbila, počeo je pretraživati po internetu načine kako da se beba nikada ne rodi. Detektivi su potvrdili da su pronašli razne pretrage na njegovom iPhoneu s pojmovima kao što su ‘fetusi i pobačaj‘. Također je pretraživao kako zadati ‘udarac u trbuh‘ i ‘fetus mrtav u maternici‘. Također je bilo pretraga koje uključuju pojmove ‘fetalna smrt od udarca i fetalna smrt u abdomenu‘.

Amin je također optužen da je na Googleu pretraživao: ‘Mogu li fetusi umrijeti od nasilja i što može ubiti fetus?‘ Također je pretraživao je li u islamu prihvatljivo da on ne snosi odgovornost za svoje dijete.

Policija je otkrila i jednu poruku koju je poslao Sagi, a koja glasi: "Živim za svoju obitelj. Imao sam dovoljno problema i skoro sam izazvao razvod svojih roditelja te želim zadržati mir u kući. Ali u isto vrijeme, ne želim se ni šuljati i ne moći izaći, ali ne znam što da radim, kunem se."

U optužnici je tužiteljica Elisabeth Anderson napisala: "Mohamedamin Abdirisek Ibrahim ubio je Sagu Forsgren Elneborg gušenjem i davljenjem tako što joj je pritiskao vrat i utjecao na dušnik i dotok krvi u mozak."

image

Saga

TikTok/juliaelneborg/

Ubojstvo zbog časti?

U priopćenju je dodala: ‘Mislim da se ubojstvo dogodilo u kontekstu časti jer je muškarac želio sačuvati ili vratiti svoju čast i čast svoje obitelji pa je ubio ženu koja je nosila njegovo dijete.‘

U tekstualnim porukama koje je slao Sagi, Ibrahim joj je rekao da će svojim rođacima reći za njihovu vezu i bebu, a poslane su 28. travnja 2023. - u noći Saginog ubojstva.

Priznao je da je nervozan zbog toga. "Osjećam se kao da gotovo mogu osjetiti kako mi srce kuca i u želucu."

Saga ga je pokušala umiriti i obećala mu je da će ‘sve biti dobro‘. U posljednjoj poruci koju je poslao djevojci, Ibrahim je tvrdio da je rekao jednoj osobi. Ona mu je poslala poruke u kojima ga je pitala kako je i neka ‘razgovara s njom‘, no na njih nikada nije dobila odgovor.

Državna tužiteljica Elisabeth Anderson tvrdi da je Ibrahim potom otišao u Sagin stan, gdje ju je ‘nasilno‘ zadavio do smrti kabelom njezine noćne lampe, navodi lokalni list Aftonbladet. Njihov nerođeni sinčić također je preminuo u majčinoj utrobi.

Nema dokaza koji upućuju na to da je Ibrahimova obitelj bila umiješana u Sagino ubojstvo ili da su tražili da ona bude ubijena, tvrde lokalni mediji.

image

Saga

TikTok/juliaelneborg/

Veselila se majčinstvu

Anderson također navodi da je Saga bila uzbuđena što će postati majka te mu je rekla da će zadržati dijete, čak i ako neće imati podršku svog partnera.

"Bila je tako sretna. Planirala se preseliti u novi stan i započeti život novopečene majke. Ovo je najgore što mogu zamisliti", rekla je Sagina majka za švedski medij Nerikes Allehanda.

image

Ubijena Šveđanka Saga

X/

Unatoč tome što je odbila pobaciti kako je on to tražio, Ibrahim je nastavio vezu te je planirao budućnost sa Sagom. Nije vjerovao da će njegova obitelj živjeti ‘časno‘ ako on odbije dijete, ali je to prešutio svojoj djevojci kako se ne bi osjećala krivom i kako ona ne bi ‘odnijela dijete‘.

Tužiteljstvo također tvrdi da je ispod Saginih noktiju pronađen Ibrahimov DNK.

Suđenje za ubojstvo trebalo bi mu početi 10. travnja, gotovo godinu dana nakon što je Saga ubijena, a on i dalje negira bilo kakvu krivnju. Policiji je tijekom ispitivanja rekao da je volio Sagu i da je još uvijek u nevjerici zbog njezine smrti. "Poričem si da se to dogodilo već devet mjeseci."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 15:13