POGLED GENERALA

‘Uče na pogreškama, ali ni pobjeda u Bahmutu neće riješiti tri ključna problema ruske vojske‘

‘Više ne napadaju široko. Sada se koncentriraju na uže sektore i temeljito čiste sela i gradove...‘

Ukrajinski branitelji Bahmuta

 Aris Messinis/Afp

Unatoč izvještajima da bi ruska vojska uskoro mogla zauzeti Bahmut, njezina se strategija najvjerojatnije nije poboljšala, piše Newsweek.

Borba Rusa i Ukrajinaca za taj grad na istoku Ukrajine traje već mjesecima. Na čelu ruskih snaga koje ga nastoje zauzeti nalaze se borci plaćeničke vojske Wagner. Njezin prvi čovjek Jevgenij Prigožin u srijedu je ustvrdio da su njegovi vojnici još bolje opkolili Bahmut.

I dok je Institut za proučavanje rata (ISW) 5. ožujka ustvrdio da je Ukrajina krenula s djelomičnim taktičkim povlačenjem iz Bahmuta, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da je taj grad "glavni fokus" njegovih vojnika. Znači li onda činjenica da je Rusija u Bahmutu u boljoj poziciji da je ruski predsjednik Vladimir Putin prošle neuspješne strategije zamijenio novom i boljom?

image

Ukrajinci žele iskoristiti Bahmut kako bi uništili što više ruskih vojnika

Anatolii Stepanov/AFP

"Nije to nova strategija. Rusi su tijekom rata primijenili nekoliko konvencionalnijih strategija i svejedno su pretrpjeli značajne gubitke", rekao je umirovljeni američki general Jack Keane. "U Bahmutu su prvo nastupile Wagnerove bojne sačinjene od zatvorenika. Ukrajince su napadali ljudskim valovima", dodao je Keane. General je ustvrdio da im je ta taktika omogućila da ostvare određene pomake ili i da ih je koštala dosta života.

Umirovljeni general pukovnik Stephen Twitty rekao je da je Putinov uspjeh u Bahmutu rezultat velikih ulaganja, a ne bolje strategije. Twitty je opisao kako izgledaju Wagnerovi napadi ljudskim valovima. Bojne plaćenika, najčešće sačinjene od bivših zatvorenika, jurnu na Ukrajince kako bi ih što više ubili i locirali. Nakon toga, rusko profesionalno pješaštvo izvodi precizne manevre. "Šteta je što se ti zatvorenici i novaci žrtvuju kako bi ostvario ovaj cilj", rekao je Twitty.

image
Aris Messinis/AFP

Umirovljeni brigadni general Kevin Ryan rekao je Newsweeku da je ruska vojska malo ipak promijenila strategiju, ali da joj taj modificirani pristup donosi tek sporadične pobjede. Ryan je rekao da ruska vojska mnogo vremena troši da proučavanje ratovanja i vojne znanosti. "Ruski vojni lideri ulažu velik napor u izvlačenje pouka iz uspjeha i neuspjeha", rekao je brigadni general te dodao da je ruska vojska već ispravila neke greške koje je radila na početku rata. "Više ne napadaju široko. Sada se koncentriraju na uže sektore i temeljito čiste sela i gradove", ustvrdio je Ryan.

Međutim, rusko vojno vodstvo još uvijek nije popravilo sistemske probleme koji muče rusku vojsku kao što su korupcija, loša izobrazba vojnika i nedostatak profesionalaca s činom narednika. "Te probleme još skoro neće riješiti", dodao je Ryan.

Iako mediji naveliko pišu o događanjima u Bahmutu, stručnjaci se slažu da taj grad nema veliku stratešku važnost, ali da je politički iznimno važan, i to za obje strane. Kada je Zelenski u prosincu posjetio Washington, u Kongresu je raširio zastavu koju su mu dali branitelji Bahmuta i rekao da će bitka za taj grad usmjeriti rat u Ukrajini.

image
Aris Messinis/Afp

"Sve se vrti oko simboličkog. Nitko ne želi izgubiti tu bitku zato što su u njoj već izgubili dosta vojnika. Bore se tamo već osam mjeseci. Vezali su za taj grad", rekao je Twitty te dodao da će pobjeda u Bahmutu biti jalova. "Tamo su samo ruševine. Oni se tamo bore za prostor. To više nije grad", ustvrdio je Twitty. "Rusi već mjesecima pokušavaju ostvariti nekakvu pobjedu. Fokusirali su se na Bahmut jer im se čini da ga mogu zauzeti. Njegovu su važnost napumpali zbog domaćeg stanovništva. Vjerovali su da će ga Wagner uspjeti zauzeti. To mu, međutim, nije pošlo za rukom. Sad su tamo zapeli i ne mogu otići. Rusi su u taj grad doveli i zračne snage. Moraju zauzeti taj grad. To im je nekakva mantra. Fokusirali su se na to i žele tu pobjedu pretvoriti u velik trijumf", rekao je Twitty.

image
Aris Messinis/Afp

Keane je rekao da narativ da će Ukrajina "izgubiti" Bahmut nije do kraja točan. "Premda ga još nisu izgubili, vjerujem da će se iz njega uskoro povući. Ostat će tamo koliko god mogu, a ako Rusi u grad žele poslati još svojih vojnika, neće se buniti", dodao je Keane te ustvrdio da Ukrajinci žele iskoristiti Bahmut kako bi uništili što više ruskih vojnika. "Ako ih unište sada, neće se morati protiv njih kasnije boriti", rekao je Keane.

Ako Ukrajinci osjete da su zaglibili, Keane kaže da će se odmah povući iz Bahmuta. "Pretrpjeli su oni tamo dosta gubitaka, ali ni približno kao Rusi", zaključio je Keane.

image
Aris Messinis/Afp

Iako postoje indikacije da se i Rusi i Ukrajinci pripremaju za velike proljetne ofenzive, nedavni izvještaji sugeriraju da Putin za takvo što nedostaje vojnika. Twitty je rekao da Rusi ne bi mogli izvesti veliku ofenzivu čak i da imaju dovoljno vojnika. Dodao je da je inicijalna faza rata pokazala da se ne znaju kretati na velikom prostoru te da ne mogu izvesti velike složene napade u kojima bi sudjelovalo više vojnih rodova. Keane se u većoj mjeri slaže s Twittyjem. "Stalno rade iste greške. Pitate se jesu li ljudi koji donose te loše odluke ikada bili u ratu", rekao je Keane.

"Nije moguće reći hoće li se ruske operacije s vremenom postati bolje. Ako se ruska vojska poboljša, iz ovog će rata izaći snažnija i iskusnija. Međutim, ako se ne poboljša, postat će slabija i nestabilnija zemlja. Oba su ta ishoda potencijalno opasna", rekao je Ryan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:34