BIDEN NA UDARU

‘Ucijenili su nas, a sad im dajemo 6 milijardi dolara za taoce! S tim će novcem financirati terorizam‘

Amerikanci će, u zamjenu za oslobađanje pet svojih državljana, Iranu odmrznuti 6 milijardi dolara, ali i pustiti na slobodu pet iranskih državljana zatvorenih u SAD-u

Joe Biden

 Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena otvorila je put za oslobađanje pet američkih državljana zatvorenih u Iranu izdavanjem osiguranja za međunarodne banke da prebace šest milijardi dolara zamrznutog iranskog novca iz Južne Koreje u Katar bez straha od američkih sankcija. O tome se raspravljalo još početkom kolovoza, ali novost je odluka Amerikanaca koji će pustiti na slobodu pet iranskih državljana koji su zatvoreni u SAD-u.

Državni tajnik Antony Blinken potpisao je izuzeće od sankcija krajem prošlog tjedna, mjesec dana nakon što su američki i iranski dužnosnici rekli da postoji načelni sporazum, ali Kongres SAD-s nije bio obaviješten o odluci o izuzeću do ponedjeljka, otkrio je Associated Press.

Prijenos šest milijardi dolara, koje Iranci smiju koristiti za kupnju hrane i lijekova, bio je ključan element u sporazumu o oslobađanju zatvorenika, prema kojem je četiri od pet američkih zatvorenika prošli mjesec prebačeno iz iranskih zatvora u kućni pritvor. Peti uhićenik već je bio u kućnom pritvoru.

Obrisi posla bili su prije objavljeni i odustajanje je bilo očekivano, ali tek u ponedjeljak su iz Bidenove administracije obznanili da puštaju i pet iranskih zatvorenika, iako još nije poznato o kome je riječ. To je izazvalo napade republikanaca na predsjednika Bidena koji tvrde da će sporazum pomoći Iranu koji predstavlja sve veću prijetnju američkim vojnicima i bliskoistočnim saveznicima.

Na platformi X, prije poznatoj kao Twitter, senator Chuck Grassley iz Iowe napisao je: "Smiješno je da SAD bude ucijenjen da plati šest milijardi dolara za taoce koji će neizravno pomoći u financiranju vanjske politike broj 1 Irana: terorizma".

Senator Tom Cotton iz Arkansasa optužio je Bidena za "plaćanje otkupnine najgorem državnom sponzoru terorizma na svijetu".

Očekuje se da će zarobljeni Amerikanci biti pušteni već sljedeći tjedan. Pet američkih državljana zatvorenih u Iranu pod optužbom da su surađivali s neprijateljskom vladom prije mjesec dana prebačeno je iz zatvora Evin u Teheranu u nepoznati hotel, nakon izvještaja da su Sjedinjene Države i Iran postigli dogovor o razmjeni zatvorenika. To su Siamak Namazi, koji je pritvoren 2015. i poslije osuđen na deset godina zatvora zbog friziranih optužbi za špijunažu protiv Irana, biznismen Emad Sharghi, koji je osuđen na deset godina, te Morad Tahbaz, britansko-američki zaštitar prirode iranskog podrijetla koji je uhićen 2018. i također osuđen na desetogodišnju kaznu. Četvrti i peti zarobljenik nisu identificirani.

Treba podsjetiti da je iranski vrhovni vjerski vođa Ali Hamenei još početkom lipnja izjavio da je sporazum sa Zapadom o nuklearnom programu Irana moguć ako nuklearna infrastruktura njegove zemlje ostane netaknuta, što je potaknulo nagađanja prema kojima Teheran i Washington u tajnosti pokušavaju reanimirati sporazum o nuklearnom programu iz 2015. godine.

Spomenuti sporazum ograničio je aktivnost Irana u obogaćivanju uranija kako bi se otežao razvoj nuklearnog oružja, u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija. No, američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz sporazuma 2018. godine i ponovno uveo sankcije koje su osakatile iransku ekonomiju, pa je Teheran počeo kršiti ograničenja predviđena sporazumom. To je oživilo strahove SAD-a, Europe i Izraela da bi mogao razviti nuklearno oružje, iako je to još uvijek nemoguće.

Tu je i toksično savezništvo Iranaca i Putinove Rusije, i sigurno je kako SAD, NATO i EU imaju interes udaljiti Teheran od Moskve, a da bi se to postiglo, treba nešto ponuditi zauzvrat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 11:42