PROSVJETNI HOROR

UČIONICA STRAVE Školski liječnici slučajno otkrili razred u kojem su svim djevojčicama osakaćene genitalije

 IStock

STOCKHOLM - Školski liječnici u Norrköppingu na istoku Švedske nedavno su došli do uistinu šokantnog otkrića. Prema informacijama lokalnih medija, u jednoj od tamošnjih škola od ožujka je zabilježeno čak 60 slučajeva osakaćenih genitalija u djevojčica, a pronađen je i čitav razred u kojemu su doslovce sve djevojčice, njih 30, bile podvrgnute okrutnom postupku ženskog obrezivanja.

Od spomenutih 30, 28 ih je bilo podvrgnuto infibulaciji, jednoj od najekstremnijih metoda u sklopu koje su i klitoris i stidne usne u potpunosti odsječene, a genitalije su zatim sašivene na način da ostane tek mali vaginalni otvor.

U školu su pozvane sve raspoložive ekipe kako bi djevojčicama pružile svaki vid potrebne pomoći. Osim što žensko obrezivanje kao posljedicu vrlo često ima mentalna oboljenja, nisu rijetke ni kronične vaginalne i zdjelične infekcije, neredovite menstruacije, teži bubrežni problemi i neplodnost.

'Prvo smo otkrili najekstremnije slučajeve. Jedna je djevojka imala takve menstrualne bolove da smo je istog trenutka iz škole morali prebaciti u bolnicu', opisala je koordinatorica za zdravlje učenika u Norrköppingu Petra Blom Andersson.

Žensko obrezivanje u Švedskoj je protuzakonito od 1982. godine, a prije 15-ak godina kažnjivo je postalo i odvođenje djece na obrezivanje u inozemstvo, što je postala učestala praksa roditelja porijeklom iz afričkih i bliskoistočnih zemalja gdje je sakaćenje ženskih genitalija ukorijenjeno u tradiciji.

'Trenutno radimo na tome da obavijestimo sve roditelje da bi mogli završiti u zatvoru ako odvedu svoju djecu na obrezivanje u inozemstvo', dodala je Petra Blom Andersson.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, diljem svijeta danas živi više od 125 milijuna žena podvrgnutih ovom zahvatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 09:21