OSJETLJIVA TEMA

Učitelj završio u zatvoru zbog odnosa prema transrodnom učeniku: ‘Ne pada mi na pamet zvati ga djevojčicom!‘

Spor je započeo zbog odbijanja da se učeniku prijelazu obraća s ‘oni‘, a ne s ‘on‘

Enoch Burke pri ulasku u zgradu suda.

 Brian Lawless/Pa Images/Profimedia/Brian Lawless/Pa Images/Profimedia

Učitelj iz Irske koji je odbio koristiti rodno neutralne zamjenice pri obraćanju transrodnom učeniku poslan je u zatvor Mountjoy zbog nepoštivanja suda, piše Daily Mail.

Enoch Burke uhićen je u utorak ujutro jer je prekršio sudsku naredbu zabrane predavanja i ulaska u svoju školu Westmeath.

Nakon što je sudac Michael Quinn donio svoju presudu, Burke je rekao da je ludo da će biti odveden iz sudnice u zatvor, ali da neće odustati od svojih kršćanskih uvjerenja.

image

Enoch Burke pri ulasku u zgradu suda.

Brian Lawless/Pa Images/Profimedia/Brian Lawless/Pa Images/Profimedia

Odvjetnica upravnog odbora Wilson‘s Hospital School rekla je da je "teška srca" tražila Burkeov pritvor, ali rekla da njezin klijent nije imao izbora jer je Burke nastavio raditi u školi, unatoč sudskom nalogu. koje je dobio prošli tjedan.

Spor je započeo zbog odbijanja učitelja da se učeniku obraća s "oni", a ne s "on", kako su učenik i njihovi roditelji tražili u svibnju.

To je eskaliralo njegovom suspenzijom dan prije početka jesenskog polugodišta, u iščekivanju ishoda disciplinskog postupka.

Odbio je izostati iz škole na plaćenom dopustu za tu suspenziju i sjedio bi u praznoj učionici, ponavljajući da je "tamo da radi".

- Ja sam učitelj i ne želim ići u zatvor. Danas želim biti u svojoj učionici, tamo sam i bio jutros kad sam uhićen - rekao je Burke sucu Quinnu.

Rekao je da voli svoje studente, kojima predaje njemački, povijest i politiku, ali i debatiranje.

- Volim svoju školu, i držim se svog mota "djela, ne riječi", ali danas sam ovdje jer sam rekao da dječaka neću zvati djevojčicom - iskomentirao je Burke.

- Transrodnost je protiv mog kršćanskog uvjerenja. To je u suprotnosti sa svetim spisima, u suprotnosti s etosom Irske crkve i moje škole - obrazložio je.

Osvrćući se na svoju suspenziju, Burke je rekao da je "izuzetno čak i za osudu da se nečija vjerska uvjerenja u vezi s ovim pitanjem ikada mogu uzeti kao osnova za optužbe za nedolično ponašanje".

- Moja vjerska uvjerenja nisu loše ponašanje. Nisu grubo nedolično ponašanje. Nikada ni neće biti. Draga su mi. Nikada ih neću zanijekati i nikada ih izdati, i nikada se neću prikloniti naredbi koja bi od mene to zahtijevala. Za mene to jednostavno nije moguće - zaključio je učitelj vjernik te dodao da ako ostane u zatvoru "idućih 100 godina, neće kompromitirati svoja vjerska uvjerenja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:51