LICE S NASLOVNICE

Učiteljica koja je postala simbol rata u Ukrajini: ‘Sigurno imam jako dobrog anđela čuvara‘

Kurilo, žena s naslovnica brojnih stranih novina, kao i jučerašnjeg Jutarnjeg lista, ranjena je u napadu na grad Čuhujiv.

Ozlijeđena Olena Kurilo

 AFP

Olena Kurilo, 53-godišnja učiteljica iz Ukrajine, nenadano je postala simbol rata u Ukrajini i prvih napada ruskog predsjednika Vladimira Putina na njezine stanovnike. Njezino okrvavljeno lice zamotano u zavoj bljesnulo je jučer s naslovnica velikog broja svjetskih medija, svjedočeći o početku prolijevanja krvi zbog geopolitičkih interesa ukrajinskog susjeda.

Kurilo, žena s naslovnica brojnih stranih novina, kao i jučerašnjeg Jutarnjeg lista, ranjena je u napadu na grad Čuhujiv kada je ruska raketa pogodila njezinu stambenu zgradu. Nije mislila, kao ni većina njezinih sunarodnjaka, kaže ta učiteljica koja je studirala ukrajinsku povijest, da će do sukoba doista i doći. Da bi se takvo što moglo dogoditi u njezinu životu. Radije bi umrla, dodaje danas, nego se pokorila Vladimiru Putinu.

image

Naslovnica Jutarnjeg lista o početku invazije na Ukrajinu

- Smatram se sretnicom jer sam preživjela napad. Moj je stan u tom udaru u potpunosti uništen. Sigurno imam jako dobrog anđela čuvara - rekla je Kurilo koja je bila među 20 ljudi ozlijeđenih krhotinama. Njezina se zgrada našla na ruskom nišanu iz zraka. Raketa koja je pala između njezine i susjedne zgrade napravila je krater širok oko četiri-pet metara. Dvije peterokatnice zahvatio je plamen, a na teren su pristigli vatrogasci koji su se borili da spase što se može spasiti od domova stanara.

image

Olena Kurilo

Afp

Iako u šoku, Kurilo kaže da će se oduprijeti Putinovoj invaziji. "Ustat ću protiv ovoga, napravit ću sve što mogu, koliko god budem imala snage. Uvijek ću biti samo na strani domovine", poručila je rezolutno Olena Kurilo.

Gradić Čuhujiv nalazi se na istoku zemlje, na periferiji Harkiva, i broji oko 30.000 stanovnika. U ruskom udaru na grad bilo je smrtno stradalih žrtava. Među njima je, govore tamošnji stanovnici, i jedan 13-godišnjak. Stanovnici vjeruju da je meta bila obližnja vojna zračna pista, smještena u blizini Harkiva i samo 40 kilometara udaljena od ruske granice. S tog se mjesta uzdizao gusti crni dim.

image

Naslovnica britanskog tabloida The Mirror

image

Naslovnica britanskog tabloida The Sun

image

Naslovnica New York Timesa

image

Naslovnica britanskog Guardiana

Olena Kurilo kaže da s obitelji ide na selo i nada se da će tamo biti pošteđeni od rata. U trenutku kada se napad dogodio, prva joj je misao bila da nije spremna umrijeti. Bila je u šoku, nije osjećala bol.

- Nisam mislila da će da ovoga doći, ali sada kad se dogodilo, osjećam da za Ukrajinu želim dati sve što mogu. Bolje umrijeti, nego se pokoriti Putinu - poručila je 52-godišnja učiteljica. Gradić Čuhujiv bio je jedno od prvih mjesta koje je prijavilo oštećenja nakon što je Rusija rano u četvrtak pokrenula invaziju na Ukrajinu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:16