DRAMA U FRANCUSKOJ

Učiteljica slučajno učenika pogodila olovkom, prijeti joj kazneni progon!

Učiteljica je upotrijebila olovku da ilustrira razliku između ‘davanja‘ i ‘bacanja‘ gumice, ali se ona odbila od stola i pogodila učenika u naočale

Ilustrativna fotografija

 Jean-christophe Verhaegen/Afp/Profimedia/Jean-christophe Verhaegen/afp/profimedia

Učiteljica koja je bacila olovku na učenika u francuskoj osnovnoj školi sada se suočava s mogućim kaznenim progonom, ali i postaje simbol lošeg stanja u obrazovnom sustavu.

Sindikati učitelja izrazili su nezadovoljstvo sustavom nakon što je policija pozvala na ispitivanje učiteljicu kojoj su uzeti otisci prstiju, nakon što je pokrenuta istraga potaknuta tužbom roditelja dječaka. Neimenovana učiteljica zatražila je pomoć lokalnih obrazovnih vlasti, samo da bi dobila ukor. Izlazeći s razgovora koji je trajao više od sat vremena, učiteljica se onesvijestila na stepenicama ureda vlasti i morala je biti odvezena u bolnicu.

Incident u Osnovnoj školi "Victor Hugo" u Graulhetu, u jugozapadnoj Francuskoj, dogodio se početkom listopada kada je učiteljica učenicima rekla da ako žele podijeliti gumicu s kolegom iz razreda neka ju proslijede umjesto da je bacaju po učionici i da se gumicama gađaju. Upotrijebila je olovku da ilustrira razliku između "davanja" i "bacanja". Nakon što je bacila olovku ona se odbila od stola i pogodila učenika u lice, udarivši mu naočale. Tjelesne i materijalne štete nije bilo, ali su roditelji odlučili podnijeti tužbu tvrdeći da je učenik bio žrtva nasilja. Tužba je dovela do policijske istrage. Tužitelji trebaju odlučiti hoće li podići optužnicu.

Skandal s učiteljicom dogodio se u trenutku kada se francuska vlada Emmanuela Macrona bori s nedostatkom učitelja u obrazovnom sistemu. Njihove plaće relativno su niske. Prosječna plaća učitelja s 15 godina iskustva u Francuskoj je 36.600 eura u usporedbi sa 78.500 eura godišnje u Njemačkoj. Radni uvjeti sve su teži s obzirom na gubitak poštovanja i manjak sigurnosti nakon nasilja u školama i terorističkih napada. Samo je 42.000 ljudi prošle godine položilo nacionalni ispit za zvanje učitelja u usporedbi s više od 100.000 u 2017. Manjak učenika prisilio je vladu da zaposli 35.000 učitelja bez formalnog obrazovanja na nastavna mjesta.

Thomas Verdier, tajnik ogranka sindikata nastavnika FSU-SNUipp, rekao je u priopćenju da je učiteljima "dojadilo, što se vidi po broju ostavki i premalom broju prijavljenih".

"Sve češće učitelji izlaze s razgovora s nadređenima iscrpljeni, dovodeći u pitanje svoju profesionalnost. Sami prijekori dočekali su učiteljicu koja u petnaestak godina prakse nikada nije imala ni najmanji problem", osudio je Verdier.

Učitelji su u ponedjeljak i utorak sudjelovali u štrajku u znak podrške učiteljici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:56