IZBORNA UTRKA

Učvršćuju većinu u Senatu: Demokrati preotimaju mjesta republikancima

WASHINGTON - Demokratska stranka će povećati svoju tijesnu većinu u Senatu , preotevši republikancima mjesta u Massachusettsu i Indiani i zadržavši većinu mandata koje su dosad imali, uključujući one u južnim državama Virginiji i Missouriju.

Paralelno s američkim predsjedničkim izborima u utorak birala su se i 33 od 100 mjesta u Senatu. Demokrati su u izbore ušli s tijesnom većinom od 51 senatora, plus dvoje nezavisnih zastupnika koji su glasali s demokratima.

Po dosadašnjim rezultatima i projekcijama iz država u kojima još nije završilo glasovanje, Demokratska stranka bi svoju većinu lako mogla povećati na 55, računajući i već navedene neovisne mandate.

Iako ovakav rezultat nije iznenađenje, republikanci mogu biti razočarani, piše Reuters, jer su si sami izbili mogućnost da osvoje većinu unutarnjim stranačkim previranjima.

Konzervativni republikanci Richard Mourdock i Todd Akin na stranačkim su senatskim predizborima u Indiani i Missouriju pobijedili dotadašnje republikanske senatore iz tih država, inače umjerene republikance, i kasnije se u kampanji "proslavili" nekim prijepornim izjavama o pobačaju, što ih je u tijesnim utrkama koštalo poraza od demokratskih kandidata, piše Reuters.

Poslije ovih senatskih izbora, dodaje agencija, to tijelo bit će podjeljenije nego ikad jer su nova mjesta osvojili konzervativniji među republikancima i liberalniji među demokratima.

No republikanci zato mogu biti zadovoljni izborima za Predstavnički dom. Birao se cijeli novi saziv, 435 zastupnika, a u dosadašnjem republikanci su imali 242, a demokrati 193 zastupnika. Po pristiglim rezultatima, republikanci su u novom sazivu osigurali 230 mjesta, a projekcije američkih medija govore da će na kraju odnos snaga biti 238-197 za republikance, što znači da će im demokrati uspjeti preoteti samo četiri mjesta.

U ovoj bogatoj izbornoj noći biralo se i 11 novih guvernera američkih saveznih država. Dosad su poznati rezultati iz devet. Demokrati će imati guvernere u Delawareu, Missouriju, New Hamsphireu, Vermontu i Zapadnoj Virginiji, a republikanci u Utahu, Indiani, Sjevernoj Karolini i Sjevernoj Dakoti. Još se čekaju potpuni rezultati iz Montane i Washingtona. U obje države u tijesnom su vodstvu demokrati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:31