BEZ CEREMONIJE

Udala se japanska princeza Mako, zbog braka s pučaninom ostala bez 1,2 milijuna eura

Nećakinja cara Naruhita izgubila je kraljevsku titulu kad su ona i 30-godišnji Kei Komuro registrirali svoj brak
Kei Komuro i princeza Mako
 YOMIURI SHIMBUN/Yomiuri/The Yomiuri Shimbun via AFP

Princeza Mako, nećakinja japanskog cara, udala se u utorak nakon godina kontroverzi oko svoje zajednice sa zaručnikom Keiom Komurom, ali je i odustala od tradicionalnih obreda i značajne financijske naknade.

Japanska televizija prikazala je Mako kako napušta Akasakinu carsku rezidenciju u Tokiju i oprašta se od obitelji, klanja se roditeljima i grli sestru. Carska institucija ranije ovoga mjeseca pojasnila je da se ceremonija vjenčanja, banket prijema i drugi rituali neće održati i da se paušalni iznos koji se obično daje ženama iz carskog kućanstva koje se udaju za pučane, a koji iznosi 1,2 milijuna eura, ne odobrava.

Nećakinja cara Naruhita, koja je ovoga vikenda napunila 30 godina, izgubila je svoju kraljevsku titulu kad su ona i Kei Komuro registrirali svoj brak, što je uobičajena situacija za žene iz loze, ali ona je prva u povijesti poslijeratnog Japana kojoj je uskraćena odšteta.

Kći mlađeg brata cara Naruhita pretrpjela je godine kritika i odugovlačenja oko svog plana za brak s također 30-godišnjim Keiom Komurom, koji je napadnut zbog navoda da je njezina majka posudila novac od bivšeg zaručnika i da mu ga nije htjela vratiti.

Ova svađa, koja još uvijek nije riješena, izazvala je skandal u Japanu, gdje se očekuje besprijekorno ponašanje članova carske obitelji. Vjenčanje je tad bilo odgođeno, a Kei Komuro se 2018. preselio u Sjedinjene Države kako bi nastavio studij prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. listopad 2021 06:48