DVA ŽARIŠTA

Udar delta soja u Kini: Čak 10.000 studenata u karanteni, politika ‘nula slučajeva‘ na kušnji

Vlasti su pojačale restrikcije, uključujući i zatvaranje cesta, te pokrenule kampanju masovnog testiranja u cijelom gradu Dalianu.

Karantena u Dalianu

 STR/AFP

Kina se suočava s najvećim udarom delta varijante korona virusa, što na test stavlja tamošnju politiku 'nula slučajeva' na kušnju.

Više od 10.000 studenata stavljeno je u karantenu nakon što su zatvorena dva velika studentska doma u sveučilišnom gradu Zhuanghe, koji je pod upravom grada Daliana u primorskoj pokrajini Liaoning na sjeveroistoku Kine.

Ukupno je u Dalianu, gradu od 7,45 milijuna ljudi, od 4. studenog zabilježeno više od 230 slučajeva covida-19, objavili su zdravstveni dužnosnici, prenosi RT.

Žureći održati svoju strategiju 'nula slučajeva', vlasti su pojačale restrikcije, uključujući i zatvaranje cesta, te pokrenule kampanju masovnog testiranja u cijelom gradu.

Snažno izbijanje zaraznijeg delta soja povezano je s tvrtkama koje skladište i posluju sa smrznutom hranom, dok je još jedno žarište infekcije otkriveno u studentskom kampusu, objavili su kineski mediji.

Wu Liangyou, zamjenik ravnatelja odjela za kontrolu i prevenciju bolesti Nacionalne zdravstvene komisije, rekao je u nedjelju kako je situacija s epidemijom u Dalianu "u pat poziciji" te da se virus nije proširio na druga područja.

Zahvaljujući kombinaciji rigoroznih zatvaranja, praćenja kontakata i masovnog testiranja, Kina je uspjela uvelike ograničiti širenje covida-19 tijekom prvih mjeseci 2020. godine.

Od tada se vlasti trude da obuzdaju žarišta virusa, koja se pojavljuju u različitim dijelovima zemlje.

Prema izračunima agencije Reuters na temelju službenih podataka, u Kini je od 17. listopada do 14. studenoga zabilježeno 1308 lokalno prenosivih simptomatskih slučajeva, u usporedbi sa 1280 takvih slučajeva tijekom ljetnog vala delta soja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:42