NITKO NIJE SIGURAN

Udar iza linije fronte: U Ukrajini ubijen već treći ruski dužnosnik u dva tjedna, digli mu auto u zrak

Čini se da se udari na ruske civilne dužnosnike u dijelovima koje je zauzela ruska vojska nastavljaju nesmanjenim intenzitetom

Napad na Artema Bardina

 Screenshot Twitter/

Tri dužnosnika koja su Rusi postavili na rukovodeća mjesta u okupiranim ukrajinskim gradovima ubijena su u bombaškim napadima u posljednja dva tjedna, piše Newsweek, povezujući to s pojačanom ukrajinskom ofenzivom na istoku i jugu zemlje.

Slične se vijesti čuju već mjesecima, no čini se da se udari na ruske civilne dužnosnike u dijelovima koje je zauzela ruska vojska nastavljaju nesmanjenim intenzitetom. Posljednji takav udar je napad na "komandanta" Berdjanska Artema Bardina koji je, prenosi Newsweek informaciju Ukrajinske pravde, poginuo nakon što mu je automobil eksplodirao u Berdjansku u oblasti Zaporižja. Nakon eksplozije koja se dogodila u utorak, Bardin je prevezen u bolnicu u ozbiljnom stanju, no podlegao je ranama.

Druga dvojica ruskih dužnosnika poginula su tijekom dva tjedna prije Bardinove likvidacije. Oleksander Kolešnikov, zamjenik šefa prometne policije tog grada, poginuo je 26. kolovoza blizu zdravstvenog centra Krivoricki Mine u eksploziji bombe. Kolešnikov je hospitaliziran, ali je preminuo. Rusija je za njegovu likvidaciju optužila Kijev, objavila je Pravda bilježeći taj događaj. Treći ubijeni je Ivan Suško, instalirani gradonačelnik Mihajlivke. Suško je poginuo u eksploziji bombe koja je, prema riječima ruskog dužnosnika Volodimira Rogova, namjerno podmetnuta pod sjedalo njegova vozila 24. kolovoza.

Radio Slobodna Europa izvijestio je na početku kolovoza o smrti gradonačelnika Nove Kahovke kojeg je hicem likvidirao naoružani napadač pred kućom. Krajem lipnja stradao je Dmitro Savlučenko, u eksploziji bombe podmetnute u automobil. Savlučenko je bio imenovan na čelo regionalne uprave za politike vezane za mlade, javio je tada Radio Slobodna Europa.

Na udaru su se našli i neki iz bliskog kruga ruskog predsjednika Vladimira Putina, ljudi koji bi se trebali nalaziti na sigurnom - u Ruskoj Federaciji. U napadu na Aleksandra Dugina, bliskog Putinova suradnika, stradala je Duginova kći Darja (29). To je napad koji je izazvao najveći šok u Kremlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 10:22