REVOLUCIJA JE POČELA

Udar na jezeru Donuzlav o kojem bruje ratni eksperti: ‘Ovo se ne pamti u povijesti ratovanja‘

Pomorski dronovi kojima su Ukrajinci potopili korvetu Ivanovec bili su satelitski navođeni

Potapanje korvete Ivanovec

 Profimedia

U četvrtak se na društvenim mrežama proširila dramatična snimka novog ukrajinskog napada pomorskim besposadnim dronovima (USV), ovoga puta na rusku raketnu korvetu Ivanovec klase Tarantula-III. Snimku je objavila ukrajinska vojno-obavještajna služba (GUR). GUR je na svojem Telegram kanalu objavio da se udar dogodio u srijedu navečer po lokalnom vremenu na Crnom moru u blizini slanog jezera Donuzlav na zapadu Krima u kojem se nalazi pomorska baza.

Brod je potopljen, a ukrajinska glavna obavještajna uprava priopćila je da su ga uništili vojnici njezine specijalne jedinice "Grupa 13". Zbog serije izravnih udaraca u trup, ruski brod je pretrpio oštećenje koja su mu onemogućila kretanje - Ivanovec se nagnuo na krmu i potonuo, navedeno je na Telegram kanalu ukrajinske službe. Brod navodno vrijedi između 60 i 70 milijuna dolara (između 55 i 65 milijuna eura).

Šef GUR-a, general Kirilo Budanov, rekao je za specijaliziranu stranicu The War Zone da se radilo o šest pomorskih dronova, no War Zone navodi kako se čini da snimka prikazuje tri USV-a kako udaraju u korvetu. Također je precizirao da se radilo o sustavima Maritime Autonomous Guard Unmanned Robotic Apparatus (MAGURA V5), kojima upravlja GUR-ova Jedinica dronova "Grupe 13".

Forbes je objavio da su dronovi bili satelitski navođeni, a savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, Anton Geraščenko, na X-u, bivšem Twitteru, ustvrdio je da je ovo zapravo prvi puta u povijesti ratovanja da je uništenje broda, koji je plovio otvorenim morem u punoj borbenoj spremnosti, izvedeno udarom skupine pomorskih dronova koji su bili satelitski navođeni.

MAGURA V5 je proizvod ukrajinskog državnog poduzeća SpetsTechnoExport. Ovaj USV dugačak je 5,5 metara i ima domet od 450 nautičkih milja. Brzina krstarenja iznosi 22 čvora, a ubrzanje od 42 čvora postiže zahvaljujući vodenom mlaznom pogonu i aerodinamičnog trupu, kako navodi ukrajinski specijalizirani vojni medij Militarnyi. Ima nosivost od 320 kilograma i komponente zbog kojih je teško detektirati je. Osim radio komunikacije, ima mogućnost satelitske komunikacije, prenosi War Zone.

Nije posve jasno kada je MAGURA V5 prvi put korištena u borbi, no javno je predstavljena na Međunarodnom sajmu obrambene industrije (IDEF) u Turskoj u srpnju, navodi Militanaryi.

Dronove su uočili članovi posade raketne Ivanovec. Ruski mornari otvorili su vatru iz topova i strojnice, no promašili su ih. Jedan od dronova jurio je prema brodu u cik-cak obrascu, izbjegavajući tako projektile i hice s broda. Ivanovec je, prema izvještajima, pokušao izbjeći udare, ali nije uspio na vrijeme ubrzati. Kako navodi Forbes, moguće je da je poginulo svih 50-ak mornara, koliko ih je bilo na brodu.

Ruske vlasti isprva nisu komentirale incident, no ruski vojni bloger "Voenkor Kotenok" napisao je na Telegramu da je brod potonuo nakon što su ga tri puta pogodile pomorske bespilotne letjelice. Također, jedan umirovljeni časnik ruske mornarice, korisnik X-a pod imenom Capt_Navy potvrdio je to za The War Zone, kako je prenijela stranica.

Potapljanje još jednog broda ruske Crnomorske flote poklapa se s višestrukim udarima na rusku naftnu infrastrukturu ukrajinskim bespilotnim letjelicama dugog dometa, duboko u ruskom teritoriju i dolazi svega dva tjedna nakon što su ukrajinski projektili srušili jedan od rijetkih ruskih špijunskih zrakoplova Beriev A-50, pri čemu je uništen i jedan Iljušin Il-22, zračno-desantno zapovjedno mjesto.

Ben Hodges, umirovljeni general američke vojske, kaže da ukrajinske snage postavljaju omču oko vrata Kremlja. "Čini se da Rusi nisu u stanju zaštititi energetsku infrastrukturu, zrakoplove na Krimu i svoje brodove", prenosi Forbes.

Dugi niz gubitaka Crnomorske flote

Uništenje Ivanovca nastavak je dugog niza gubitaka koje ukrajinska pomorska flota nanosi ruskoj Crnomorskoj floti. Ukrajina je prije ruske invazije prije gotovo dvije godine, imala samo jedan veliki ratni brod, fregatu Hetman Sahajdačni.

Ukrajinci su potopili fregatu na njezinom sidrištu u Odesi u prvim satima prvog ruskog napada u veljači 2022. Nakon potapljanja Hetmana Sahajdačnija, ukrajinska mornarica postala je nova vrsta mornarice - ona koja se bori pomorskim dronovima i projektilima, uz veliku podršku zrakoplovstva i vojske.

No, dronovi i projektili itekako obavljaju posao. Ukrajinci su pojačali napade krajem prošle godine, uništivši - uglavnom projektilima koji se lansiraju iz zraka - dva desantna broda, podmornicu, korvetu i minolovac koji je izašao iz uporabe.

Napad pomorskim dronom na patrolni brod Tarantula - što ne treba brkati Ivanovcem koji je klase Tarantula - označio je svojevrsnu prekretnicu u ovoj razornoj protubrodskoj kampanji. Tarantula je bio prvi ruski ratni brod koji je postao plijen ukrajinskih pomorskih dronova, dok je Ivanovec drugi.

U 23 mjeseca teških borbi ruska Crnomorska flota je izgubila zapovjedni brod, krstaricu Moskva, četiri velika amfibijska desantna broda, podmornicu, opskrbni brod, više patrolnih čamaca i malih desantnih čamaca te sada i Ivanovec.

U posljednje vrijeme Crnomorska flota gubi ratne brodove na gotovo mjesečnoj razini pa nije imala izbora nego povući većinu svojih brodova iz najugroženijih krimskih luka, ali i iz prvog skloništa, Novorosijska u južnoj Rusiji.

Tjeranje Rusa dalje na istok

Forbes primjećuje da iznenađujuće da su ukrajinski dronovi mogli proganjati i ciljati Ivanovec, već je iznenađujuće da čelnici ruske Crnomorske flote smatraju kako je sigurno uploviti korvetom u vode za koje znaju da ih kontrolira Ukrajina.

Uništivši petinu Crnomorske flote i potiskujući ostatak flote dalje na istok, ukrajinske snage su praktično zagospodarile zapadnim Crnim morem i vitalnim plovidbenim žitnim koridorom koji prolazi od sjevera prema jugu.

To je ekonomska pobjeda koliko i pomorska. Posljednjih tjedana ukrajinski izvoz žitarica dosegnuo je prijeratnu razinu, a otprilike 6 milijardi dolara, koje će ukrajinski poljoprivrednici ove godine zaraditi od izvoza, pomažu u održavanju ratnih napora.

Kao što je nedavno u svojoj analizi zaključio The Economist, o čemu je pisao i Jutarnji list, komentator Forbesa David Axe u svojoj analizi također zaključuje da Kremlj gubi pomorski rat u Crnom moru. No, pritom upozorava da će se taj poraz razvući da dugo vrijeme jer Crnomorska flota još uvijek ima desetke brodova za izgubiti.

To će se, kako zaključuje, zasigurno i dogoditi, a ukrajinska mornarica, pak, tek treba rasporediti ono što bi moglo biti njezino najmoćnije protubrodsko oružje - novu podmornicu s dronovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:26