‘RASADNIK POHLEPE‘

Udar na moćnu organizaciju: Savezna država New York želi ukinuti Nacionalnu udrugu za oružje

Čelnici te moćne organizacije navodno su pronevjerili milijune američkih dolara radi stjecanja osobne koristi i podmićivanja
Godišnja konvencija NRA
 Seth Herald/AFP

Njujorška tužiteljica podignula je u četvrtak tužbu u kojoj traži raspuštanje Nacionalne udruge za oružje (NRA), tvrdeći da su čelnici te moćne organizacije pronevjerili milijune američkih dolara radi stjecanja osobne koristi i podmićivanja bivših djelatnika kako bi šutjeli i bili poslušni.

Tužiteljica savezne države New York Letitia James tvrdi da su čelnici NRA-e plaćali obiteljska putovanja na Bahame, letove privatnim zrakoplovima i skupe obroke, pridonijevši time smanjenju bilance NRA-e od 64 milijuna dolara kroz tri godine pa je ona iz suficita prešla u deficit.

James je novinarima kazala da je NRA "rasadnik pohlepe, zloporaba i bestidnog nepoštivanja zakona”, upozorivši da "nitko nije iznad zakona”, pa ni NRA.

Tužbu protiv NRA-e podnio je i glavni državni tužitelj Washingtona D.C. Karl Racine zbog zloporabe sredstava namijenjenih za dobrotvorne svrhe i njihova rasipnog trošenja.

Demokratkinja James ušla je time u otvoreni sukob s najvećom i najmoćnijom organizacijom u SAD-u koja zagovara pravo na posjedovanje oružja i tijesno je povezana s Republikanskom strankom američkog predsjednika Donalda Trumpa.

James je u razgovoru s novinarima zanijekala da je tužba motivirana time što NRA podržava Trumpa.

Trump je u četvrtak nakon objave tužbi savjetovao NRA-u da se preseli u Teksas.

NRA ima nacionalno sjedište u Fairfaxu u Virginiji, oko 30 kilometara zapadno od Washingtona D.C., i registriran je kao neprofitna organizacija u New Yorku gdje vodi većinu financijskih transakcija. Zato potpada pod njujorško zakonodavstvo.

Osim što želi ukinuti to udruženje koje postoji od 1871., James želi povratiti milijune dolara izgubljene imovine i spriječiti četvoricu njegovih čelnika da budu članovi upravnih odbora bilo koje druge neprofitne organizacije u državi New York.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:07