SLAVLJE U PEKINGU

Udarac Donaldu Trumpu: WTO presudio da su američke carine na kinesku robu bile nezakonite!

Ovo se odnosi na prvu seriju carina koje su SAD uvele na kinesku robu vrijednu oko 250 milijarda dolara
Donald Trump i Kayleigh McEnany
 Saul Loeb

Svjetska trgovinska organizacija zadala je u utorak ozbiljan udarac Trumpovoj administraciji presudivši da je uvođenje američkih carina Kini na početku trgovinskog rata dviju velesila bilo nezakonito.

Ovaj slučaj koji je Peking 2018. prijavio WTO-u odnosi se na prvu seriju carina koje su Sjedinjene Države uvele na kinesku robu vrijednu oko 250 milijarda dolara.

Reagirajući na odluku WTO-ova tijela za rješavanja sporova, Trumpova administracija je ocijenila da je organizacija "potpuno neprikladna" da se obračuna s kineskim trgovinskim praksama koje smatra nepoštenim. Zbog njih je Washington uveo Pekingu dodatne carine.

"Premda posebna skupina (WTO-ovih stručnjaka) nije osporila brojne dokaze koje je SAD podnio u vezi s kineskom krađom intelektualnog vlasništva, njezina odluka pokazuje da WTO ne nudi nikakvu pomoć za takvu pogrešku", požalio se američki predstavnik za trgovinu Robert Lighthizer u priopćenju.

Peking je pak pohvalio "pravednu i nepristranu" presudu WTO-a.

"Kina se nada da će SAD u cijelosti poštovati odluku posebne skupine WTO-a i multilateralni trgovinski sustav utemeljen na propisima", reagirao je u priopćenju glasnogovornik kineskog ministarstva trgovine.

Kaznene carine su označile početak trgovinskog rata dviju gospodarskih velesila i obilježile mandat Donalda Trumpa koji je optužio Kinu za nepoštenu trgovinsku praksu, krađu intelektualnog vlasništva i prijenos tehnologije.

Washington i Peking su zatim potpisali trgovinski ugovor koji je uglavnom na mrtvoj točki.

U odluci objavljenoj u utorak u ovom predmetu, WTO-ovo tijelo za rješavanje sporova zaključilo je da su "sporne mjere nespojive" s odredbama GATT-a (organizacije iz koje je nastao WTO) i "preporučuje da SAD uskladi mjere sa svojim obvezama".

Dvije strane se mogu žaliti na presudu WTO-a, ali njegovo žalbeno tijelo nije operativno od 11. prosinca zbog nedostatka sudaca.

Washington, koji drži da svjetski trgovinski policajac "nepravedno" postupa s njim i prijeti izlaskom iz organizacije tražeći njezinu reformu, od prosinca blokira žalbeni sud protiveći se imenovanju sudaca.

U međuvremenu, Kina i neke druge zemlje, među njima zemlje Europske unije, uspostavile su privremeni žalbeni sud za rješavanje svojih trgovinskih sporova, ali SAD ne želi u njemu sudjelovati smatrajući da žalbeno tijelo mora proraditi.

Stručna skupina WTO-a u svom izvješću poziva SAD i Kinu da "nastave ulagati napore kako bi pronašli rješenje prihvatljivo za obje strane".

Ta skupina ujedno ističe da se nije očitovala o protumjerama koje je Peking uveo kao odgovor na američke kaznene carine jer "američke vlasti nisu pokrenule postupak" u WTO-u u vezi s tim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. listopad 2020 01:04