RAT ZA CJEPIVO

Udarac za Britaniju: ‘Gotovo sva AstraZeneca proizvedena u Nizozemskoj ostaje u EU!‘

Nizozemska tvornica Halix proizvodi mjesečno oko 7,5 milijuna doza. Britanci smatraju da imaju pravo na cjepivo iz Nizozemske
 Justin Tallis/AFP

AstraZeneca se složila da će gotovo sve doze tog cjepiva proizvedene u Nizozemskoj ostati u EU. Thierry Breton, bivši francuski ministar financija a sada europski povjerenik koji vodi radnu skupinu za cjepiva, rekao je da mu je izvršni direktor AstraZenece potvrdio da će se skoro sve što proizvedu u nizozemskom pogonu sada isporučivati članicama EU. Od toga će biti izuzeto 1,2 do 1,5 milijuna doza, piše britanski Guardian.

Nizozemska tvornica Halix proizvodi mjesečno oko 7,5 milijuna doza britansko/švedskog cjepiva AstraZeneca. AstraZeneca je početkom godine objavila da neće isporučiti ranije ugovorene i plaćene doze Europskoj uniji u dogovorenom ritmu, i sada se EU pokušava izboriti za cjepivo za svoje građane. Velika Britanija tvrdi da njima pripada nizozemsko cjepivo.

“Organizirao sam video konferenciju između izvršnog direktora Halixa i izvršnog direktora AstraZenece, i na kraju je izvršni direktor AstraZenece prepoznao da je sva proizvodnja Halixa planirana za isporuku u EU. To je sve što vam mogu reći ”, rekao je Breton. Izvršni direktor AstraZenece rekao je da su od veljače planirali da se sve proizvedeno od veljače u nizozemskoj tvornici Halix isporuči u EU, osim jedne serije cjepiva.

image
Tvornica Halix u nizozemskom Leidenu
Sem Van Der Wal/AFP

Britanski Guardian piše da je Sveučilište Oxford lani za rad na svom cjepivu s tvrtkom AstraZeneca dobilo više od 65,5 milijuna funti od britanske vlade. Britanci smatraju da imaju pravo na cjepivo iz Nizozemske. Europski povjerenik je rekao da je u prvim razgovorima s izvršnim direktorom AstraZenecom čuo da je britanska vlada financirala ulaganje u nizozemski Halix kako bi mogao proizvoditi potrebne količine cjepiva.

“I dogodilo se da sam ih posjetio, i pitao sam koliko su ih primili od britanske vlade. Bili su tamo predsjednik i izvršni direktor i rekli su mi: ništa. Nula. Tri puta sam postavio pitanje i dobio sam tri puta isti odgovor", rekao je Thierry Breton u četvrtak navečer.

Da je AstraZeneca Europskoj uniji isporučila ugovoreno cjepivo kao što ga je isporučila Velikoj Britaniji, 27 članica EU bi imale bolje rezultate u cijepljenju nego Velika Britanija, poručio je povjerenik.

EU i dalje smatra da će ispuniti cilj da do 14. srpnja cijepi 70 posto odraslih, poručio je povjerenik Breton. EU očekuje da će u drugom tromjesečju dobiti 360 milijuna doza cjepiva.

Breton vjeruje da bi to osiguralo građanima da uživaju u ljetnom odmoru. "Bit ćemo u puno boljoj situaciji, vjerojatno da ponovno putujemo, imamo društveni život i da imamo gotovo normalnu turističku sezonu, što je vrlo važno", poručio je europski povjerenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:11