STOPIRAN MEGAPROJEKT

Udarac za Putina: Njemačka vlada zaustavila je proces izdavanja dozvole za Sjeverni tok 2!

Njemački kancelar Olaf Scholz je nakon susreta s irskim premijerom Michaelom Martinom, potvrdio zaustavljanje projekta

Karta koja prikazuje kuda prolazi plinovod Sjeverni tok 2, s lijeve strane Vladimir Putin i prizori gradnje plinovoda

 AFP

Njemačka vlada je, nakon ruske invazije istočnih ukrajinskih pokrajina, u utorak zaustavila postupak izdavanja dozvole za rad plinovoda Sjeverni tok II.

„Njemačka vlada do daljnjega zaustavlja postupak izdavanja dozvole za rad plinovoda Sjeverni tok II“, javlja njemačka agencija dpa pozivajući se na izvore u vladi.

Projekt Sjeverni tok II je gotov, ali čeka uporabnu dozvolu nakon što su njemačke vlasti zatražile promjene u vlasničkoj strukturi plinovoda. Prema zakonima EU-a opskrbljivač ne bi trebao biti istodobno i vlasnik plinovoda.

Nakon ruske invazije dijelova Ukrajine unutar njemačke vlade su sve glasniji pozivi za zaustavljanjem projekta plinovoda Sjeverni tok II, kojim bi ruski plin direktnim putem trebao biti dopreman u Njemačku, a koji trenutno čeka uporabnu dozvolu.

image

Sjeverni tok 2

Odd Andersen/AFP

„Mi moramo odmah zaustaviti ovaj projekt. To je oduvijek bio naš stav i na tome se ništa nije promijenilo“, rekao je nešto ranije ministar poljoprivrede iz stranke Zeleni Cem Oezdemir u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk.

Oezdemir je rekao da vjeruje kako je ruskom invazijom na istočne ukrajinske pokrajine došao trenutak da se unutar koalicijske socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade razgovara o konačnom zatvaranju projekta.

„To moramo zajednički unutar vlade dogovoriti. Nadam se da i naši koalicijski partneri imaju isto mišljenje o ovom pitanju. Najkasnije u ovom trenutku je došao trenutak da zaustavimo projekt i kažemo okrenimo se obnovljivim izvorima energije“, rekao je jedan od čelnika stranke Zeleni.

On je rekao da „njemačka energetska ovisnost“ o autoritativnim režimima poput onog u Rusiji „mora prestati“.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je od Njemačke zatražio hitno ukidanje projekta Sjeverni tok II.

Njemački kancelar Olaf Scholz je nedavno rekao kako bi invazija na Ukrajinu otvorila mogućnost pokretanja svih raspoloživih sankcija, ali pritom nije izrijekom spomenuo Sjeverni tok II. Sada je i on, nakon susreta s irskim premijerom Michaelom Martinom, potvrdio zaustavljanje projekta.

Scholz: Sjeverni tok II zaustavljen zbog novonastale situacije

Njemački kancelar Olaf Scholz opravdao je u utorak zaustavljanje projekta plinovoda Sjeverni tok II novonastalom situacijom na istoku Ukrajine.

„Priznanjem separatističkih područja na istoku Ukrajine Rusija je stvorila potpuno novu situaciju i zbog najnovijeg razvoja događaja moramo iznova sagledati situaciju, a to se tiče i projekta Sjeverni tok II“, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke) na rubu sastanka s irskim premijerom Michaelom Martinom u Berlinu.

Scholz je rekao da je od ministarstva gospodarstva zatražio ponovno ispitivanje tzv. sigurnosti opskrbe, što je preduvjet za izdavanje dozvole za rad.

„To zvuči komplicirano, ali radi se o upravnom činu bez kojeg ne bi bilo moguće zaustavljanje projekta“, rekao je njemački kancelar.

„To bi moglo potrajati“, rekao je Scholz na pitanje koliko će dugo trajati proces izdavanja dozvole koji je započeo prošle jeseni.

Scholz je najavio eventualne nove sankcije, ali je rekao kako je najvažnije izbjeći daljnju eskalaciju.

„U ovoj fazi je važno da pored prvih sankcija spriječimo daljnju eskalaciju i time i novu katastrofu“, rekao je Scholz.

Plinovod od Rusije do Njemačke ispod Baltika, dug 1.200 kilometara, tehnički je dovršen. Savezna agencija za mreže je u studenome zaustavila izdavanje dozvole tražeći od konzorcija Sjeverni tok II, sa sjedištem u Švicarskoj, da se „organizira po njemačkim zakonima“ tj. da se odvoji vlasnička struktura od glavnog opskrbljivača, ruske državne kompanije Gazprom.

Projekt Sjeverni tok II, kojeg su podržale sve njemačke vlade do sada, od samog je početka izazvao prosvjed Ukrajine, Poljske i baltičkih članica EU-a zbog činjenice da plinovod u potpunosti zaobilazi teritorije ovih zemalja. S gradnjom Sjevernog toka II je započeto 2018., a gradnja je do sada stajala oko 10 milijardi eura.

Unutar nove koalicijske vlade, koju sačinjavaju socijaldemokrati, zeleni i liberali, jedino se stranka Zeleni do sada izričito protivila projektu Sjeverni tok II. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. veljača 2023 02:23