DRAGANA HAINES

UDOVICA IZ SISKA NAKON ŠTO SU UHVAĆENI KRVNICI IZ GRUPE KOJA JOJ JE UBILA MUŽA 'Dovedite te pse meni i dajte mi šest sati nasamo sa svakim od njih'

Alexanda Kotey, Shafee Elsheikh, Dragana Haines Prodanović i David Haines
 Reuters, Facebook

Nedavno uhvaćenim britanskim džihadistima Alexandi Koteyju i El Shafeeu Elsheikhu Ujedinjeno Kraljevstvo oduzelo je državljanstvo, a britanska vlada za sada nije pokazala interes da traži izručenje kako bi im se sudilo u Velikoj Britaniji za ubojstva i mučenje zarobljenika koje su počinili tijekom svojeg "ratovanja" za Islamsku državu.

Dvojica džihadista, koje trenutno drže kurdske snage u Siriji, vrlo lako bi se mogla naći u američkom pritvoru gdje će se od njih na razne načine nastojati izvući čim više informacija o preostalim ISIS-ovcima, piše londonski The Times. Štoviše, britanski ministar obrane Tobias Ellwood čak je napomenuo da bi trebali završiti u zloglasnom Guantanamu pa nakon toga na Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu, zajedno s preostalim džihadistima Islamske države.

No, i Guantanamo se čini boljom sudbinom od one koju im priželjkuje Hrvatica Dragana Haines iz Siska, udovica humanitarca Davida Hainesa koji je bio jedna od žrtava takozvanih džihadističkih "Beatlesa" kojima su pripadala i dvojica uhvaćenih Britanaca.

- Dovedite te pse meni. Ili me odvedite njima i dajte mi šest sati nasamo sa svakim od njih. Obećavam da će ostati živi nakon što završim s njima. Doduše, nisam sigurna bi li oni željeli ostati živi - rekla je gopođa Haines za Times.

Osim Hainesa, ćelija "Beatlesa" (bilo ih je četvero i svi su bili Britanci) pred kamerama je brutalno ubila i engleskog humanitarca Alana Henninga, američke novinare Jamesa Foleyja i Stevena Sotloffa te američkog humanitarca Petera Kassiga. Ćeliju je vodio zloglasni Jihadi John, pravim imenom Mohammed Emwazi, koji je 2015. ubijen u zračnom udaru američkog drona. Četvrti član ćelije Aine Davis trenutno je u turskom zatvoru.

Što se tiče uhićenih Koteyja i Elsheikha, Times špekulira da su već prošli ispitivanje američkih obavještajaca koji su informacije vjerojatno podijelili s britanskim službama Mi5 i Mi6. Naime, iz uhvaćenih džihadista nastoje se izvući planovi o eventualnim terorističkim napadima na europskom tlu, ali i informacije o trenutnoj lokaciji preostalih džihadista, naročito vođe ISIS-a Abu Bakr al-Baghdadija.

Inače, uhićenje Elsheikha komentirao je i njegov otac Rashid za ITV News.

- Ovo nije pravo vrijeme da to komentiramo. I njegova majka je također izgubila. Njezin sin je u rukama nepoznatih ljudi, ne znamo što se događa s njim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:55