ZABRANJENO ORUŽJE

Udruga za ljudska prava tvrdi da se ukrajinski Harkiv gađa kazetnim bombama

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je kazao da su optužbe da Rusija koristi kazetne i vakumske bombe "lažne vijesti"
 Sergey Bobok/AFP

Više kazetnih bombi ispaljeno je u ponedjeljak na Harkiv, drugi najveći grad u Ukrajini, tvrdi udruga Human Rights Watch (HRW).

Harkiv je meta žestokih zračnih napada od invazije Rusije na Ukrajinu 24. veljače. "Čini se da je Harkiv jučer u više navrata bio pogođen kazetnim bombama", rekao je Sam Dubberly, voditelj laboratorija Digital Investigations HRW-a.

"Geolocirali smo snimku jednog od napada kazetnim bombama na kojoj se, kako se čini, vide civilne žrtve", rekao je Dubberly.

Reuters je geolocirao dvije odvojene video snimke s tutnjavom i bljeskovima iznad rezidencijalne četvrti grada od 1,4 milijuna stanovnika, ali nema originalne snimke da bi potvrdio vrijeme i datum snimki objavljenih u ponedjeljak na internetu.

Hamish de Bretton-Gordon, bivši časnik britanske vojske i stručnjak za biološko i kemijsko oružje, kazao je nakon pregledanih snimki da eksplozije jako sliče na kazetne bombe kakve je vidio u Iraku i Siriji.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je kazao da su optužbe da Rusija koristi kazetne i vakumske bombe "lažne vijesti". Ruske operacije, rekao je Peskov, usmjerene su na vojne, a ne civilne ciljeve.

Rusija i Ukrajina se nisu 2008. pridružile Konvenciji o kazetnoj municiji koju je potpisalo 108 zemalja, no to nije učinio ni SAD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:16