VELIKA ŠKRTICA

Udruga za zaštitu potrošača testirala 11 maskara: Evo koja je najbolja, a u kojima su otkrivene opasne kemikalije

Iznenađenje testa bila je činjenica da su čak u četiri maskare otkrivene opasne kemikalije

Ilustracija

 Keith Berson/Imagesource/Profimedia

Udruga za zaštitu potrošača Slovenije testirala je 11 maskara dostupnih na slovenskom tržištu te zaključila da je pobjednica testa pristupačna Maybeline The Colossal 100% Black za 5.90 eura, na drugom je mjestu Chanelova Le Volume de Chanel Mascara po cijeni od 40.90 eura, a treća je L’Orealova Air Volume.

Maskare su provjeravale slovenske amaterke i vizažistice, a gledali su se cijena, volumen trepavica, prirodni izgled, izdržljivost, pakiranje, način nanošenja, mikrobiološka kvaliteta te prisustvo opasnih kemikalija.

Osim toga, tri primjerka vodootpornih maskara moralo je proći i takozvani mokri test, no sve su se pokazale prosječnima, iako je i u ovoj kategoriji pobjedu odnijela Maybeline Classic Volume Express Waterproof.

Iznenađenje testa bila je činjenica da su pored svih propisa, čak u četiri maskare otkrivene opasne kemikalije.

U DM-ovoj robnoj marki Trend it up No1 i Sante Classic Volume Black otkriven je arsen, a u vodootpornim maskarama Catrice Cosmetics Glam i Essence Volume Hero pronađen je policiklički aromatski ugljikovodik naftalen.

Sve testirane maskare zato su prošle mikrobiološki test, što znači da u sebi nisu sadržavale bakterije niti plijesan, ali kritika ide na činjenicu da nemaju sve maskare na sebi zaštitnu trakicu koja garantira da nisu otvarane, a što je za potrošača bitno.


Imate prijedlog za veliku škrticu? Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:34