BORBE U SUDANU

Udvostručio se broj poginulih u krvavim sukobima, stanovnici Kartuma u strahu: ‘Nismo spavali 24 sata‘

Najmanje 97 osoba je poginulo, a stotine je ranjenih u krvavim sukobima koji su se proširili Sudanom

Zračne snimke SkySata prikazuju da je u zraćnoj luci oštećeno nekoliko aviona

 -/Afp

Najmanje 97 osoba je poginulo, a stotine je ranjenih u krvavim sukobima koji su se proširili Sudanom, a Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da nekim bolnicama ponestaje vitalnih potrepština za brigu o stradalima.

Borbe su izbile u subotu između vojnih postrojbi lojalnih generalu Abdelu Fattahu al-Burhanu, koji je čelnik sudanskog prijelaznog suverenog vijeća, i paravojnih Snaga za brzu potporu (RSF), koje prevodi general Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti.

Burhan i Hemedti dogovorili su jučer trosatno primirje kako bi se omogućile humanitarne evakuacije koje su predložili Ujedinjeni narodi, priopćila je misija UN-a u Sudanu, ali se dogovor uglavnom ignorirao već nakon kratkog vremena.

UN-ov Svjetski program za hranu obustavio je rad u zemlji nakon što su tri njegova zaposlenika ubijena u sukobima u Darfuru. WHO je izdao apel da bolnicama nedostaje vitalnih zaliha.

image

Zračne snimke SkySata prikazuju požar na mostu Kobar u Kartumu

-/Afp

"Neke od devet bolnica u Kartumu koje primaju ozlijeđene civile ostalo je bez krvi, opreme za transfuziju, intravenozne tekućine i drugih vitalnih zaliha", rekla je agencija.

Od subote zračni udari, topnička paljba, ulične borbe s automatskim oružjem i teškim strojnicama ne daju predaha stanovnicima Kartuma koji su ostali bez vode i struje. Borbe su najžešće u glavnom gradu i u Darfuru, na zapadu.

Teške borbe vode se u blizini međunarodne zračne luke u Kartumu i vojnog zapovjedništva, piše Guardian. Svjedoci tvrde da je vojska izvela zračne udare na vojarne i baze RSF-a i uspjela uništiti većinu njihovih objekata. U priopćenju vojske se navodi da su u tijeku sukobi u blizini vojnog stožera u središtu Kartuma i da su vojnici RSF-a postavili snajperiste na zgrade, ali da su ‘pod nadzorom‘,

Stanovnici Kartuma za BBC su ispričali kakva je situacija u gradu.

- Uplašeni smo, nismo spavali 24 sata zbog buke, kuća nam se trese. Zabrinuti smo da ćemo ostati bez vode i hrane i lijekova za mog oca, ispričala je Huda za Reuters.

Svjedoci javljaju i o topničkoj paljbi u Kasali, na istoku zemlje.

image

Snimke dima iz Kartuma

-/Afp

Sukob tinja već tjednima i sprječava bilo kakvo političko rješenje u toj zemlji, jednoj od najsiromašnijih u svijetu. Nakon narodne pobune u kojoj je 2019. svrgnut Omar al-Bašir, Sudan pokušava organizirati prve slobodne izbore nakon 30 godina diktature.

U državnom udaru kojim je u listopadu 2021. dokrajčena demokratska tranzicija, general Burhan i general Daglo, poznat kao "Hemedti", udružili su snage kako bi srušili civile s vlasti.

Međunarodna zajednica opetovano poziva na primirje. Arapska liga i Afrička unija sazvale su izvanredni sastanak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:44