POSLJEDICE INVAZIJE

Uefa je do vrata umočena u ruski novac. Što sada s finalom LP-a koje se trebalo održati u St. Peterburgu?

Posljedice ruske invazije na Ukrajinu osjetit će se i u sportu. Uefu brine što će se dogoditi s unosnim ugovorom s Gazpromom...

Aleksander Čeferin

 Fabrice Coffrini/AFP

Roman Jaremčuk pospremio je glavom loptu u Ajaxovu mrežu za 2-2 i odlučio proslaviti gol s Benficinim navijačima skidanjem dresa. Očito na vrijeme brifiran, režiser TV prijenosa u tom je trenutku spremno pronašao "zanimljiviji" kadar na stadionu, ne želeći publiku zamarati prizorom u kojem napadač porukom na majici odaje počast ukrajinskoj vojsci.

"Ponosni sam Ukrajinac. Tisućama kilometara daleko od svoje rodne zemlje, želim izraziti podršku svima koji strepe u ovoj napetoj situaciji. Vrijeme je da budemo jedinstveni jer ovo je naša zemlja, naša kultura, naš narod i naše granice. Hvala našim braniteljima na pokazanoj hrabrosti. Slava Ukrajini!", objavio je Jaremčuk na Instagramu nakon utakmice.

Za razliku od kluba iz Lisabona, koji je podržao patriotsku gestu svojeg napadača, Uefa je najavila kaznu.

Čuli ste već stoput da, poput Meštra iz "Velog mista", Uefa ne želi politiku u svoju butigu. U ovom slučaju pogotovo to ne želi, Ukrajina joj je kamenčić u cipeli jer je do vrata umočena u ruski novac, kako to registrira Daily Mail u tekstu od srijede. Njezina predsjednika Aleksandera Čeferina u zapadnim lobističkim krugovima od prvog dana mandata u off the record razgovorima nazivaju "ruskim igračem", ali sve do jučer Čeferin nije bio u nuždi demonstrirati svoju lojalnost Rusima nekim krupnim ustupcima. Ako u takve ustupke ne uračunavamo finale Lige prvaka u Sankt Peterburgu, zakazan za 28. svibnja. Što sada s finalom?

"Stalno i pomno nadziremo razvoj situacije. Odluke ćemo donositi u razumnim rokovima, ako se pokaže potreba", ponavljaju posljednjih dana iz Nyona novinarima.

Engleski mediji tako upakirane poruke prevode na svoj način: Uefa tiho navija da u polufinalu završe sve četiri engleske momčadi (Man City, Man United, Liverpool i Chelsea) pa da onda po inerciji finale bez suvišnih razgovora premjesti na Wembley. Ali takva kombinatorika u startu je na klimavim nogama - rat se upravo rasplamsava, a Liga prvaka tek je stigla do osmine finala.

Drugim riječima, Uefa će biti prisiljena na akciju puno prije polufinala, možda već sljedećih dana, a krene li se pod pritiskom zapadnih vlada distancirati od Rusije, ta će akcija financijski boljeti. Jedan od najvećih Uefinih partnera je Gazprom, ruski energetski div, koji godišnje u blagajnu europske nogometne asocijacije upumpava 35 milijuna eura, i prošlog je ljeta proširio suradnju s Uefom obvezujući se dalje sponzorirati Euro te Ligu prvaka i Europsku ligu.

Nogomet ovdje nije usamljen. Godinama unazad ruski novac testira fleksibilnost olimpijskih načela. Kada je dobio organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2014. u Sočiju, Vladimir Putin shvatio je da mu sportaši nisu dovoljno konkurentni pa je zakotrljao projekt državno sponzoriranog dopinga, koji je kasnije otkrila Svjetska antidopinška organizacija (WADA). U nekom moralnijem svijetu Rusija bi za takve izlete s pogrešne strane zakona platila preskakanjem jednog ili dva olimpijska ciklusa, ali budući da je predsjednik MOO-a Thomas Bach veliki Putinov prijatelj, svjetskoj je sportskoj velesili dopušteno nastupati pod zastavom Olimpijskog komiteta.

Pod istom zastavom Rusija će nastupati na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru sljedeće zime, naravno pod uvjetom da se probije kroz baraž. Ako joj prethodno Fifa ne spusti rampu za sudjelovanje u dodatnim kvalifikacijama.

Čim su prve jedinice ruske vojske prešle ukrajinsku granicu, službeno se oglasio Poljski nogometni savez, pokazujući uznemirenost i tražeći objašnjenja od Fife.

"Poljski savez dužan je svojim nogometašima osigurati optimalne uvjete za pripremu. Ne miješamo se u političke odluke vezane uz sankcije Rusiji, ali tražimo hitna pojašnjenja vezana uz organizaciju play off utakmice Rusija vs Poljska u Moskvi, 24. ožujka. Istodobno naglašavamo da Poljska nije jedina zainteresirana strana u toj priči. Potencijalni finale play offa u Moskvi s Rusijom mogao bi igrati pobjednik drugog polufinalnog meča između Češke i Švedske", stoji u priopćenju poljskog saveza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:43