DUGINE BOJE NA STADIONU

Uefina odluka izazvala bijes u Njemačkoj, Mađari slave: ‘Hvala Bogu da je prevladao zdrav razum!‘

UEFA je odbila prijedlog grada Münchena da osvijetli stadion Allianz Arenu u duginim bojama, zaštitnim znakom LGBT zajednice
Allianz Arena neće svijetlitiu duginim bojama (na slici Viktor Orban i Dieter Reiter)
 Profimedia, Cropix

UEFA je u utorak odbila prijedlog grada Münchena da osvijetli stadion Allianz Arenu u duginim bojama, zaštitnim znakom LGBT zajednice, za utakmicu Europskog prvenstva između Njemačke i Mađarske koja je na rasporedu u srijedu, a u znak prosvjeda protiv zakon izglasanog u mađarskom parlamentu.

"Na temelju svog statusa UEFA je politički i vjerski neutralna organizacija", pojašnjava europska krovna nogometna organizacija. "S obzirom na politički kontekst tog zahtjeva - vezano za odluku koju je donio mađarski parlament - UEFA treba odbiti taj zahtjev", dodaje se u priopćenju.

Gradonačelnik Münchena Dieter Reiter rekao je da želi osvijetliti stadion u duginim bojama u znak prosvjeda protiv novog zakona u Mađarskoj.

Naime, prošloga utorka mađarski je parlament podupro zakonski prijedlog koji zabranjuje "promicanje" homoseksualnosti među maloljetnicima, što je izazvalo zabrinutost aktivista za ljudska prava, na valu sve više restrikcija koje konzervativna vlada premijera Viktora Orbana nameće LGBT osobama.

UEFA je u priopćenju vlastima Münchena predložila da stadion osvijetli duginim bojama 28. lipnja, na Dan oslobođenja Christopherove ulice kada se diljem Europe održavaju Povorke ponosa ili između 3. i 9. srpnja, kada se u njemačkoj metropoli obilježava Tjedan ponosa.

Nije trebalo dugo čekati na reakcije na ovakvu Uefinu odluku.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izjavio je kako je miješanje politike i sporta "štetno i opasno" te je pozdravio Uefinu odluku.

- Hvala Bogu da je u krugovima vodećih ljudi europskog nogometa prevladao zdrav razum te da nisu pristali na političku provokaciju. Donijeli su dobru odluku, rekao je.

Njemački nogometni savez poručio je u ponedjeljak da bi im bilo draže da se ovakva gesta prebaci na bilo koji drugi dan osim srijede.

- Kakva šteta! Zeleno svjetlo od UEFA-e bio bi vrlo dobar znak tolerancije i slobode. Moramo se odlučno boriti protiv diskriminacije, izjavio je Markus Söder, bavarski premijer.

Udruženje lezbijski i homoseksualaca u Njemačkoj (LSVD) kritiziralo je odluku krovne europske nogometne organizacije.

- Jako je čudno kako se UEFA odnosi prema vrijednostima koje su u društvu općeprihvaćene. Uefa nije prepoznala znakove vremena, posve je jasno na čiju stranu su se postavili, izjavio je njihov glasnogovornik Markus Ulrich.

Ogorčeno je reagirao njemački državni ministar za europske poslove Michael Roth.

- UEFA ne želi dugine boje na stadionu u Münchenu? Gorko, ali očekivano. Onda će navijači morati u Areni pokazati duginu zastavu. Pokažite znak različitosti i solidarnosti s LGBT zasjednicom u Mađarskoj i drugdje u Europi. LGBT prava su ljudska prava, izjavio je.

image
Allianz Arena osvjetljena duginim bojama u siječnju 2021.
Andreas Gebert/AFP

Nakon što se u ponedjeljak počelo šuškati da bi UEFA mogla odbaciti zahtjev gradonačelnika Münchena, drugi njemački gradovi odlučili su se solidarizirati.

- Ako München ne smije, drugi stadioni u zemlji će pokazati svoje boje, poručili se iz prvoligaških njemačkih klubova Eintracht Frankfurt i FC Köln.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:55