‘NEPRAVILNOSTI‘

Ugandski oporbeni čelnik osporava reizbor dugogodišnjeg predsjednika Yowerija Musevenija

Bobi Wine, pravim imenom Robert Kyagulanyi, kaže da su rezultati predsjedničkih izbora od 14. siječnja namješteni
Bobi Wine
 Sumy SADRUNI/AFP

Ugandski oporbeni čelnik Bobi Wine u ponedjeljak je potpisao zahtjev kojim osporava reizbor dugogodišnjeg predsjednika Yowerija Musevenija.

Wine, pravim imenom Robert Kyagulanyi, pop zvijezda koji je postao političar, kaže da su rezultati predsjedničkih izbora od 14. siječnja, kad je Museveni osvojio 58 posto glasova, a Wine 35 posto, namješteni.

U ponedjeljak je televizija prikazala naoružanu policiju i vojnike u patroli oko zgrade Vrhovnog suda u glavnom gradu Kampali, gdje su Wineovi odvjetnici podnijeli zahtjev.

"U zahtjevu stoji da je bilo nepravilnosti, zastrašivanja, umetanja glasačkih listića i obespravljenosti", među ostalim razlozima, rekao je agenciji dpa jedan od Wineovih odvjetnika, Hamza Sekiddo.

U ponedjeljak je zbog pandemije covida-19 medijima bio zabranjen ulazak u zgradu suda, prema riječima ministrice informiranja Judith Nabakooba.

Wine (38), je glavni politički protivnik Museveniju (76) koji je jedan od najdugovječnijih afričkih čelnika i vlada već 35 godina.

Wine ima potporu milijuna mladih Uganđana ogorčenih lošim upravljanjem zemljom, korupcijom i sporim napretkom u godinama pod Musevenijem.

Mnogim međunarodnim promatračima izbora, primjerice onima iz EU, nije bilo dopušteno nadgledanje izbora.

Internet je danima prije glasovanja bio ugašen, a korištenje društvenih medija poput Twittera i Facebooka zabranjeno.

Nakon izbora, Wine je stavljen de facto u kućni pritvor, a vojska se povukla tek nakon što je sud dosudio da je stavljanje u pritvor bilo ilegalno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:14