TRAGEDIJA KOD NASHVILLEU

‘Ugasio mi se motor, neću uspjeti...‘: U zrakoplovnoj nesreći poginulo troje djece

Kružili su iznad zračne luke John C. Tune i nakratko odletjeli, a onda je zrakoplov izgubio snagu tijekom povratka

Ilustracija, manji zrakoplov

 Péter Gudella/Panthermedia/Profimedia

Tijekom zrakoplovne nesreće koja se dogodila u ponedjeljak u blizini Nashvillea u Tennesseeju, od sveukupno pet poginulih kanadskih državljana, troje ih je bilo djeca, izvijestio je NBC News.

Aaron McCarter, istražitelj zračne sigurnosti Nacionalnog odbora za sigurnost prometa, objasnio je da su informacije o putnicima saznali tek kasnije dan kasnije, jer točna dob, imena i spol žrtava na letu iz Ontarija nisu odmah bili dostupni.

Manji zrakoplov s jednim motorom pao je kod autoceste Interstate 40, u blizini Charlotte Parka u večernjim satima. Kružili su iznad zračne luke John C. Tune i nakratko odletjeli, a onda je zrakoplov izgubio snagu tijekom povratka.

- Iz nepoznatih razloga, zrakoplov se spustio, približio zračnoj luci John C. Tune i prošao iznad nje na 2500 stopa. Vrlo brzo nakon toga, pilot je izvijestio o potpunom gubitku snage motora. Još uvijek pokušavamo utvrditi zašto je odlučio preletjeti zračnu luku - rekao je McCarter.

Pilot je djelovao smireno dok je kontrolorima zračnog prometa javljao da letjelica brzo pada.

- Proglašavam izvanredno stanje, moj motor se ugasio. Imam zračnu luku na vidiku, ali predaleko sam. Neću uspjeti - neke su od posljednjih riječi koje je uputio kontrolorima.

Zrakoplov se srušio dok je bio udaljen pet kilometara od zračne luke, gdje su hitno oslobodili pistu za njih, ali pilot im je rekao da se već spustio na 1600 stopa i sumnjao da će stići do luke. Kontrolori su mu govorili da ne odustaje.

- Nastavi letjeti tim avionom! Ako možeš doklizati tamo, oslobađaju pistu za tebe - rekli su mu iz tornja prije nego što je avion pao.

Prije pada nije bilo prijavljenih problema sa zrakoplovom, a moglo bi proći i godinu dana dok konačno izvješće istrage ne utvrdi mogući uzrok nesreće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:26