PAKAO NA ZEMLJI

Ugledna profesorica prebačena u jedan od najgorih zatvora svijeta: ‘Izgubila sam svaku nadu...‘

Iz zatvora dolaze stravične priče o mučenjima i silovanjima. ‘Osjećam se napušteno. Nisam špijun. Želim živjeti kao slobodna žena‘
Kyle Moore-Gilbert prije uhićenja 2018. godine
 Twitter

Britansko-australska akademska profesorica koja u Iranu izdržava kaznu od 10 godina zatvora zbog špijunaže, premještena je u udaljeni pustinjski zloglasni zatvor, prenosi Guardian.

Kylie Moore-Gilbert, stručnjakinja za Bliski istok s diplomom sa Sveučilišta Cambridge, bila je smještena gotovo dvije godine u teheranskom zatvoru Evin, a zatim je premještena u ženski zatvor Qarchak, jugoistočno od glavnog grada.

Moore-Gilbert je rekla da se osjeća izolirano te je izgubila svaku nadu, prema izjavi Reza Khandane, supruga zatvorene odvjetnice za ljudska prava Nasrin Sotoudeh.

- Ne mogu ništa jesti. Osjećam se vrlo beznadno. Nemam telefonsku karticu kojom bih mogla nazvati. Pitala sam zatvorske službenike da mi ju daju, ali nisu. Zadnji put sam mogla nazvati roditelje prije otprilike mjesec dana – rekla je Moore Glibert u telefonskom pozivu s Khandanom.

Izoliran i pretrpan zatvor Qarchak, u koji će biti premještena, ima jednu od najgorih reputacija u zemlji. Prošlog mjeseca je američki State Department naveo da su Qarchaku nasilje, mučenje i silovanje te nedostatak medicinskih usluga redovita pojava.

Smatra se da se i koronavirus probio u zatvor u kojem je socijalno distanciranje nemoguće, a prema istim navodima, nedostaje bazičnih higijenskih sredstava poput sapuna.

Zatvor, kao i njen prijašnji Evin, kontrolira elitna vojna organizacija, iranska Islamska Revolucionarna Garda. U njemu su smješteni zatvorenici koji su počinili najteža kaznena djela, ali i politički zatvorenici.

Moore-Gilbert, profesorica islamskih studija na Sveučilištu Melbourne je uhićena u rujnu 2018. godine nakon što je pozvana da održi govor na akademskoj konferenciji u gradu Qom. Suradnici na konferenciji i tema intervjua za njen akademski rad označili su je kao "sumnjivu" za iransku revolucionarnu gardu te je uhićena na aerodromu u Teheranu, dok se spremala za let iz zemlje.

Osuđena je na tajnom suđenju na 10 godina zatvora pod optužbom za špijunažu. Nikada nisu javno predstavljeni dokazi o navodnim zločinima koje je počinila. Moore-Gilbert negira sve optužbe, a australska vlada ih odbacuje kao neutemeljene i politički motivirane.

Početkom ove godine objavljeno je niz njenih krijumčarenih pisama u kojima detaljno opsuje život u zatvoru koji uključuju mjesece izolirane u samici i nedostatak hrane, lijekova i novaca za kupnju osobnih predmeta.

- Osjećam se kao da sam napuštena i zaboravljena...nevina sam žrtva – napisala je.

Rekla je da je odbacila ponudu da špijunira iransku vladu, iako bi tada bila oslobođena iz zatvora.

- Nisam špijun. Nikada nisam bila špijun i nemam interesa raditi za špijunsku organizaciju u bilo kojoj zemlji. Kad napustim Iran, želim biti slobodna žena i živjeti slobodnim životom, a ne pod sjenom iznude i prijetnji – rekla je.

Iran je privremeno zbog opasnosti širenja koronavirsua u prenapučenim zatvorima pustio na slobodu više od 100.000 zarobljenika, ali Moore-Gilbert nije među oslobođenima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:09