‘LAGALA SAM SVIMA‘

Ugledna sveučilišna profesorica afroameričke povijesti zapanjila javnost: ‘Ja sam bijela židovka‘

Objasnila je zašto je posegnula za takvom laži i pozvala se na probleme s psihičkim zdravljem i traumu koju je doživjela u djetinjstvu
Jessica Krug
 Duke University

Aktivistica i profesorica afričko-američke povijesti na Sveučilištu George Washington Jessica Krug pretvarala se godinama da je crnkinja, a zapravo je rođena bijela židovska djevojka iz Kansas Cityja, prenose vodeći svjetski mediji.

U slučaju koji jako podsjeća na Rachel Dolezal, aktivistice koja se također identificirala kao Afroamerikanka, a čiji je pravi identitet razotkriven 2015. godine, Jessica Krug uzimala je financijsku podršku of raznih kulturnih institucija za knjigu koju je pisala o o otporu bjegunaca transatlantskoj trgovini robljem. Njezin akademski rad bio je fokusiran na Afriku i afričku dijasporu.

U članku koji je napisala za Medium Post Jessica Krug napisala je kako je preuzela identitet Afroamerikanke na koji nije imala pravo.

Objašnjavajući zašto je posegnula za takvom laži pozvala se na probleme s psihičkim zdravljem i traumu koju je doživjela u djetinjstvu, iako je istaknula da to nikako nije izgovor za njezino ponašanje.

- Veći dio svog odraslog života, svaki potez koji sam povukla, svaki odnos koji sam zasnovala, ukorijenjen je na tlu laži otrovnom poput napalma, riječi su kojima je započela članak.

U članku ne navodi zbog čega je odlučila priznati obmanu. Scenarist Hari Ziyad pak tvrdi da je to učinila jer je prava istina izašla na vidjelo.

- Jess Krug... je netko koga sam smatrao prijateljicom sve do jutros kada me nazvala i priznala sve što je napisala. Nije to učinila dobronamjerno, napisao je na Twitteru.

Prema medijskim napisima, koristila je u aktivizmu i ime Jessica La Bombalera.

U jednom videu objavljenom prije nekoliko mjeseci, vrijeđala je bijele Newyorčane jer nisu ustupili vrijeme crnim ii smeđim autohtonim Newyorčanima.

Na Sveučilištu George Washington, gdje Krug drži predavanja o afričkoj, karipskoj i povijesti dijaspore, priopćili su da imaju saznanje o njezinom članku u Medium Postu, ali nisu dalje željeli komentirati slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 08:56