JOHN SCHINDLER

UGLEDNI ANALITIČAR I BIVŠI AGENT NSA SUGERIRA DA SU IVANOVIĆA UBILI RUSI 'Ovo je Balkan, nitko ne očekuje brzu pravdu ili istinitu službenu verziju'

 
 Djordje Kojadinovic / REUTERS

Ubojice lidera kosovskih Srba Oliver Ivanović vjerojatno nikada neće biti otkrivene, zaključci službenih istraga vjerojatno neće biti previše istiniti, a moguća je i povezanost atentatora s režimom ruskog predsjednika Vladimira Putina, tvrdi sigurnosni stručnjak i bivši agent NSA John Schindler za njujorški Observer, a prenose srpski mediji.

Ovaj iskusni obavještajac, koji godinama prati zbivanja na Balkanu, ističe kako je ubojstvo Olivera Ivanovića zaustavilo pokušaje smirivanja odnosa između Srbije i Kosova, s obzirom da se srpska delegacija povukla s planiranih pregovora u Bruxellesu nakon vijesti o atentatu.

Ivanović je, piše Schindler, bio čovjek s mnogo neprijatelja. Albanci su ga mrzili zbog navodne upletenosti u ratne zločine 1999. godine - bio je osuđen za ubojstva civila, no suđenje je nakon žalbe vraćeno na početak. S druge strane, nisu ga voljeli ni srpski nacionalisti, koji nisu prihvaćali njegovu volju za pregovorima s Prištinom oko konačnog statusa Kosova.

Ivanović je prihvatio političku realnost - da je Kosovo trajno otišlo svojim putem - iako mnogi u Beogradu nisu. U proteklih par godina, dobio je više prijetnja smrću od Srba nego od Albanaca. Tkogod da je htio uništiti nadu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, Oliver Ivanović bio je idealna meta, tvrdi Schindler.

Navodi i snažan ruski utjecaj na Balkanu, te kako Kremlj podržava kosovske Srbe. U svjetlu ruskog pokušaja puča u susjednoj Crnoj Gori, Schindler vjeruje kako bi Europa i Balkan trebali biti zabrinuti zbog mogućnosti da iza atentata na Ivanovića stoji Putin.

- Za sada, regija čeka odgovor na pitanje tko je ubio Olivera Ivanovića i zašto. Ovo je Balkan, pa nitko ne očekuje brzu pravdu ili istinitu službenu verziju. Sigurno je da će teorije zavjera bujati u svakom mogućem smjeru. Ono što je još gore, nade za smirenje odnosa Beograda i Prištine umrle su s Ivanovićem, na način koji je vrlo predvidljiv u Jugoistočnoj Europi. Kako će Moskva sad reagirati na ovaj zločin moglo bi odlučiti sudbinu ove napaćene regije, piše Schindler.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:51