DUGOGODIŠNJI SUKOB

UGLEDNI EKSPERT ZA RUSIJU 'U Ukrajini smo dobili europski Kašmir'

 AFP

Natezanje između Rusije i Ukrajine oko uporišta separatista Donjecka stvorilo je europski Kašmir i uzrokovat će dugogodišnji sukob, jer je militarizacija s obje strane granice sve jača, a takva je i međusobna odbojnost dvaju naroda, rekao je stručnjak za Rusiju.

"Usred Europe imamo još jedan Kašmir... S vremena na vrijeme bit će sukoba jer se nijedna strana neće moći povući", rekao je Igor Sutjagin, s Instituta Royal United Services i bivši politički zatvorenik u Rusiji, u govoru na Seminaru o globalnoj sigurnosti koji je organizirala zaklada Thomson Reuters.

Ukrajina je prebacila gotovo sve svoje vojne snage sa zapada zemlje na istok, blizu granice s Rusijom, rekao je Sutjagin.

"Oni nikad nisu smatrali Rusiju prijetnjom. Sad su potpuno izmijenili obrambene planove", rekao je.

Rusija je već počela uspostavljati još jednu zračno-desantnu brigadu nedaleko od Ukrajine i razmještati dodatne snage u područje uz granicu, rekao je.

"Nitko u Rusiji još prije godinu dana nije Ukrajinu smatrao neprijateljem. Mislim da sad otprilike tri četvrtine ruskog stanovništva smatra Ukrajinu vrlo, vrlo opasnom", kazao je, dodavši kako je u Ukrajini stanje malo bolje "jer Ukrajinci nisu izloženi takvom propagandnom pritisku", ali se isto pogoršava.

Sutyagin, koji je proveo 11 godina u ruskom zatvoru pod optužbom za špijunažu i koji je pušten na slobodu prije četiri godine u akciji razmjene uhoda između SAD i Rusije, upozorio je da bi stanje moglo uzrokovati sve jaču međusobnu mržnju među stanovnicima Donjecka.

"Jako je opasno kad se kod tri milijuna ljudi akumulira mržnja. Tamo ima i Rusa i Ukrajinaca i ta će se mržnja neizbježno preliti na obje strane", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 21:27