TUŽBA JE SPREMNA

Ugledni New York Times tuži Europsku komisiju: ‘Niste objavili poruke između von der Leyen i šefa Pfizera‘

New York Times odbio je komentirati slučaj, a niti Europska komisija nije odmah odgovorila

 Ursula Von der Leyen na press konferenciji Pfizera 

 Benoit Doppagne/Afp/Profimedia

New York Times tuži Europsku komisiju zbog toga što izvršna institucija nije objavila tekstualne poruke između svoje predsjednice Ursule von der Leyen i izvršnog direktora Pfizera Alberta Bourlea, piše POLITICO.

Slučaj je podnesen 25. siječnja i objavljen u javnom registru Europskog suda pravde u ponedjeljak, ali još nema detaljnih informacija. Dvije osobe upoznate sa slučajem potvrdile su za POLITICO kako su navodi o tužbi točni.

New York Times odbio je komentirati slučaj, a niti Europska komisija nije odmah odgovorila.

Ovi slučajevi uslijedili su nakon istrage europske ombudsmanice Emily O‘Reilly iz siječnja 2022, no povjerenica EU-a za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová ustvrdila je da su tekstualne poruke možda izbrisane zbog svoje "kratkotrajne, prolazne prirode".

Njemački dnevnik Bild ranije je iznio niz argumenata protiv Komisije tražeći otkrivanje dokumenata povezanih s pregovorima o kupnji cjepiva protiv COVID-19 koje proizvode Pfizer/BioNTech i AstraZeneca.

Iako su sudovi odbacili nekoliko njegovih peticija, Bild — koji je kao i POLITICO u vlasništvu izdavača Axela Springera — ipak je pribavio neke dokumente koji se odnose na razgovore, uključujući prepisku e-poštom od lipnja 2020. Međutim, nikakve informacije o prethodnim kontaktima von der Leyen s izvršnim direktorom Pfizera Bourlom nisu izašle na vidjelo kao rezultat Bildovog spora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:55