OBJAVILI STUDIJU

UGLEDNI NJEMAČKI INSTITUT IZRAČUNAO Njemačka je na totalnom krahu grčke ekonomije zaradila barem 100 milijardi eura

 AFP

Nova studija, koja je objavljena u ponedjeljak, pokazala je da je Njemačka na grčkoj krizi zaradila barem 100 milijardi eura, piše BBC.

Iako je, uz nekolicinu drugih država i međunarodnih institucija, Njemačka Ateni pomagala da se izvuče iz financijskog gliba, istovremeno je i profitirala zahvaljujući radikalnom padu kamata po kojima se zaduživala, s obzirom da su svi njemačku ekonomiju smatrali investicijskim rajem.

Prema istraživanju njemačkog instituta IWH, Njemačka bi profitirala čak i u slučaju totalnog grčkog bankrota, do kojega bi moglo doći ne postigne li se sporazum s vjerovnicima o novom paketu spasa za tu posrnulu državu.

'Uštede na nižim kamatama veće su od cijene krize, a bile bi već čak i u slučaju totalnog grčkog bankrota', navode u institutu.

Njemačka je u spas Grčke dosad, računajući i novi paket spasa, uložila oko 90 milijardi eura.

Spomenutih 100 milijardi 'profita' odnosi se na razdoblje od 2010. godine i sačinjavaju više od 3 posto njemačkog BDP-a, tvrde u institutu i dodaju da su na grčkoj krizi profitirale i druge države, uključujući Ameriku, Francusku i Nizozemsku, ali u znatno manjoj mjeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 09:57