ODLUKA

Ugledni Princeton miče ime bivšeg američkog predsjednika iz svog naziva zbog rasističkih stavova

Na potez su se odlučili nakon što je američka policija proteklih mjeseci usmrtila četiri Afroamerikanca
Sveučilište Princeton
 William Thomas Cain/AFP

Ugledno američko Sveučilište Princeton odlučilo je ukloniti ime bivšeg američkog predsjednika Woodrowa Wilsona iz naziva jednog od svojih fakulteta zbog Wilsonovih rasističkih stavova i rasističke politike, objavljeno je u subotu.

Predsjednik Princetona Christopher Eisgruber rekao je da je sveučilište odlučilo promijeniti ime Škole za javne i međunarodne odnose Woodrow Wilson, te Wilson Collegea nakon što je američka policija posljednjih mjeseci usmrtila Afroamerikance Georgea Floyda, Breonnu Taylor, Ahmauda Arberyja i Raysharda Brooksa.

Sveučilište Princeton je 2016. razmatralo promjenu imena nakon studentskih prosvjeda u studenome 2015., ali tada je odlučeno da se nazivi škole i fakulteta ne mijenjaju.

Eisgruber je rekao da je Wilson bio "rasist čak i prema standardima onoga vremena", navodeći da se bivši američki predsjednik zauzimao za segregaciju u federalnim upravnim tijelima koja su tada već desetljećima bila rasno integrirana.

Politička škola bit će preimenovana u Princetonsku školu za javne i međunarodne odnose, dok će Wilson College postati "Prvi College".

Wilson je obnašao dužnost predsjednika Sveučilišta Princeton prije nego je postao guverner New Jerseya, a kasnije i američki predsjednik od 1913. to 1921.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:59