OPASNI ZARON

Ugledni znanstvenik: ‘Točno znam kako je tim ljudima. Bio sam dolje, ostaci Titanica počeli su padati na nas‘

Ugledni znanstvenik dr. Michael Guillen posjetio je olupinu Titanica prije 23 godine

Olupina Titanica, snimka iz 1986

 -/Afp

Ugledni znanstvenik, novinar i urednik dr. Michael Guillen, koji je uređivao znanstvene emisije i priloge za ABC News te History Channel posjetio je olupinu Titanica prije 23 godine, a za Sky News je ispričao da je plovilo u kojemu je bio uhvatila jaka podvodna struja blizu ostataka potonulog broda.

Upitan za komentar o vijesti da je izgubljen svaki kontakt s podmornicom u kojoj je bilo petero putnika izjavio je da ‘osjeti mučninu u želucu kada pomisli na te jadne ljude tamo dolje‘.

- Znam kako je to, rekao je.

U rujnu 2000. godine bio je prvi dopisnik kojega su pozvali da izvještava s Titanica. Ispričao je da je tijekom zarona njegovu podmornicu zahvatila jaka podvodna struja koja je udarila u brodske propelere.

- Ogromni komadi Titanica počeli su padati na nas, znao sam da smo u nevolji, ispričao je Guillen koji je bio voditelj i autor nekoliko znanstvenih emisija na PBS-u.

Dr. Guillen je bio u totalnom stanju panike te je otišao do otvora za spašavanje kako bi izašao.

image

Michael Guillen

Rhona Wise/Afp

- Tamo dolje, tlak će te porezati kao žilet, čak i ako voda uđe kroz malu pukotinu, poručio je.

On je preživio, no za vrijeme incidenta pomislio je: ‘Ovo je kraj‘.

- Stvarno sam lupio glavom u zid i shvatio da je to kraj. Neću nikada zaboraviti glasove u mojoj glavi: ovo je tvoj kraj, ovako završavaš. Osjetio sam gorčinu, sjetio se svoje supruge i pomislio kako ju više nikada neću vidjeti. Ne volim se prisjećati tog događaja. Iskreno suosjećam s ljudima koji su u podmornici. muka mi je u želucu kada se sjetim tih jadnih ljudi, točno znam kako im je, ispričao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:39