OBITELJ U PANICI

Uglednom geologu zbog lončarije prijeti smrtna kazna: ‘Zasad se dobro drži, ali...‘

Znanstvenik kaže kako nije znao da uzimanjem kamenja krši zakon, a suđenje je odgođeno do 6. lipnja

James Jim Fitton i Volker Waldmann tijekom dovođenja na sud

 Sabah Arar/Afp

Umirovljenom britanskom geologu, 66-godišnjem Jimu Fittonu, prijeti smrtna kazna zbog krijumčarenja drevnih predmeta.

On i njegov suradnik, njemački turist Volker Waldmann, danas su trebali biti dovedeni na sud no ročište je odgođeno na zahtjev obrane te će biti održano tek 6. lipnja, piše Daily Mail.

Oba muškarca uhićena su na aerodromu u Bagdadu 20.ožujka. U prtljazi su im pronađeni vrijedni irački antikviteti s kojima s pokušali napustiti zemlju.

Waldmannov odvjetnik Furat Kubba rekao je kako je nužno odgoditi donošenje presude dok se ne prikupi više informacija o povijesnom značaju artefakata. Radi se o najmanje 12 predmeta za koje iračke vlasti tvrde da su stari najmanje 200 godina, te da predstavljaju veliku arheološku vrijednost.

Ovo je već drugi put da je suđenje odgođeno, sa 15. svibnja prebačeno je na 22. svibnja jer je obrana tražila više vremena za pripremu.

Sud je optuženima priopćio kako im, prema zakonu usvojenom prije dvadeset godina, prijeti smrtna kazna zbog krađe antikviteta.

Jimova obitelj kaže kako čine sve što mogu te da su pod velikim stresom zbog ove situacije. Sin Tasker (27) rekao je da je sada glavni cilj vratiti Jima kući. Svaka odgoda suđenja, dodao je, samoproduljuje njihovu agoniju. Zabrinuti su i zbog uvjeta u iračkom pritvoru jer se radi o starijem čovjeku koji je dosad iza rešetaka već proveo više od dva mjeseca.

- Ne znamo kakvo je njegovo psihičko stanje, no čini se da se zasad dobro drži. No, to neće potrajati zauvijek. Svi pokušavamo izdržati ovu situaciju - kazao je.

Parlamentarka Wera Hobhouse iz Batha rekla je kako se radi o frustrirajućoj situaciji za Jima i njegovu obitelj.

- Razmišljam o njemu i o obitelji koja je toliko propatila. Još dva tjedna u ćeliji je nešto što se moralo izbjeći.

Fittonov "grijeh" je u tome što je prikupio dvanaest komada kamenja i krhotina lončarije tijekom svog posjeta Eridu, drevnom mezopotamijskom gradu na jugu Iraka. Bio je u organiziranoj geološko-arheološkoj ekspediciji. Kada su uhićeni, Waldmann je rekao da dva predmeta koja su bila kod njega nije on ukrao, već mu je Fitonn naložio da ih stavi u torbu.

Svejedno, prema iračkim zakonima, obojici prijeti smrtna kazna.

Fitton je u svojoj obrani istaknuo kako nije htio počiniti zločin te da nije znao da je to zločin po iračkim zakonima.

Zastupnica Hobhouse rekla je kako su Jim i njegova obitelj pokazali nevjerojatnu hrabrost i snagu proteklih mjeseci, te se nada da će sve ipak dobro završiti.

- No, sve se moglo izbjeći da je Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva reagiralo ranije. Sada smo svjesni da oni nisu u stanju pomoći. Fokus je na 6. lipnju. U međuvremenu, osobno ću pokušati naći rješenja i odgovore - rekla je.

Britansko ministarstvo uzvratilo je kako se ne može miješati u pravosudne postupke druge zemlje, piše Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:28