PRILAGODBE NACRTA

Ugovor o iranskom nuklearnom programu: Teheran primio američki odgovor, čeka se konačna odluka

SAD je u utorak rekao da je Iran načinio ustupke u vezi s glavnim pitanjima

Glasnogovornik iranske diplomacije Nasser Kanani

 Atta Kenare/Afp/Profimedia/Atta Kenare/Afp/Profimedia

Iransko ministarstvo vanjskih poslova reklo je u srijedu da je primilo odgovor Sjedinjenih Država u vezi s "prilagodbama" koje je Teheran tražio za nacrt ugovora o iranskom nuklearnom programu što ga je predložila Europska unija.

Teheran je "tijekom večeri preko EU-ova koordinatora primio odgovor američke vlade u vezi s iranskim prijedlozima" za "završni tekst" koji je predložio EU kako bi obnovio ugovor o nuklearnom programu, rekao je glasnogovornik iranske diplomacije Nasser Kanani.

"Iran je pozorno počeo proučavati stajalište SAD-a i Islamska Republika Iran će svoje mišljenje poslati koordinatoru (EU-a) nakon analize", dodao je Kanani.

U Washingtonu je State Department ubrzo potvrdio da je američki odgovor poslao EU-u.

SAD je u utorak rekao da je Iran načinio ustupke u vezi s glavnim pitanjima, što budi nadu u njegov povratak u međunarodni ugovor potpisan 2015. iz kojeg se Washington povukao 2018. za mandata Donalda Trumpa.

Pregovori o iranskom nuklearnom programu početi prije 16 mjeseci, bili su prekinuti, a nastavljeni su početkom kolovoza. Cilj im je spasiti taj ugovor koji je s teheranskim režimom potpisalo pet stalnih članica UN-ova Vijeća sigurnosti (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija) i Njemačka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 14:25