OBAVJEŠTAJNI SKANDAL

UHIĆEN BIVŠI AGENT CIA-e KOJI JE KRIV ZA JEDNU OD NAJVEĆIH AMERIČKIH OBAVJEŠTAJNIH KATASTROFA IKADA? Iza sebe je ostavio 20 mrtvih doušnika...

 
 Larry Downing / REUTERS

Bivši djelatnik CIA-e uhićen je pri ulasku u SAD zbog sumnje da je Kinezima otkrivao tajne informacije koje su dovele do hvatanja i ubijanja 20-ak CIA-inih doušnika u Kini između 2010. i 2012., javlja BBC.

Jerry Chun Shing Lee služio je u američkoj vojsci između 1982. i 1986., a za CIA-u je počeo raditi 1994. Agenciju je napustio 2007., navodno nezadovoljan što je prestao napredovati, te se preselio u Hong Kong.

Vratio se u Ameriku 2012. godine, navodno nakon što je dobio lažnu ponudu za posao - vjerojatno u sklopu FBI-eve istrage o brojnim CIA-inim doušnicima koji su uhvaćeni u Kini.

Pretraga Leejevih hotelskih soba otkrila je dvije male knjižice s tajnim podacima, rukom pisane, u kojima su se nalazila prava imena i telefonski brojevi CIA-inih djelatnika i suradnika u Kini.

Lee je otišao iz SAD-a početkom 2013. nakon što su ga ispitali agenti FBI-a, a sada kada se pokušao vratiti je uhićen.

Prema ministarstvu pravosuđa, optužen je za 'nezakonito zadržavanje informacija o nacionalnoj obrani', te bi mogao biti osuđen na 10 godina zatvora.

Nije optužen za špijunažu, moguće jer SAD ne želi da detalji o podacima koje je čuvao procure na sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:25