PAO U NIZOZEMSKOJ

Uhićen čelni čovjek ‘Tvrtke‘, kriminalac koji je u jednoj noći u kockarnici izgubio 66 milijuna dolara

Narkoboss Chi Lop je do danas bio najtraženiji čovjek Azije. Štitili su ga čuvari iz redova najjačih tajlandskih kickboxera
Tse Chi Lop
 Ilustracija: Zoran Škorić

Tse Chi Lop, poznatiji kao 'El Chapo Azije, uhićen je u Nizozemskoj nakon dvije godine bijega. Veliki narkoboss i jedan od najtraženijih kriminalaca svijeta uhićen je u avionu u Nizozemskoj po potjernici koju je izdala australska policija i sada mu prijeti izručenje u Australiju.

Chi Lop je do danas bio najtraženiji čovjek Azije. Štitili su ga čuvari iz redova najjačih tajlandskih kickboxera. Letio je privatnim mlažnjakom, a u samo jednoj noći u kockarnicama Makaoa znao je izgubiti po 66 milijuna dolara.

Kanadski državljanin rođen u Kini, pod sumnjom je da vodi multinacionalnu narkoskupinu za trgovinu drogom, sastavljenu od saveza čak pet azijskih mafijaških trijada. Članovi kartela nazivaju ga jednostavno - Tvrtka. Policija ga, po jednom od nadimaka njegovog krovnog šefa, naziva Sam Gor, što na kantonskom kineskom znači “brat broj tri.”

Ovaj narkokartel, vjeruju policajci, usmjerava tone metamfetamina, heroina i ketamina u najmanje desetak zemalja, od Japana u sjevernoj Aziji do Novog Zelanda na južnom Tihom oceanu. Kristalni met, droga visoke ovisnosti s razornim fizičkim i mentalnim učincima na dugoročne korisnike, glavni im je artikl. Prema konzervativnim procjenama UN-a, prihod ove skupine je u 2018. godini sigurno premašivao cifru od 8 milijardi dolara, no ukupna zarada bi im mogla dosezati i više od 17 milijardi. UN-ova agencija za droge smatra da “tvrtka” koja svoju robu najčešće šverca kamufliranu u paketima čaja ima od 40 do čak 70 posto udjela u veleprodaji azijskog kristalnog meta.

Otkako su glavni u regionalnome biznisu, istočno tržište ubojitih tvari naraslo je najmanje četiri puta.

Paralelno s poslovnim okvirima mafije, eksplodirali su i napori međunarodnih predstavnika pravde da im suzbiju daljnju ekspanziju, pa je pedesetpetogodišnji Tse Chi Lop postao prije koju godinu glavna meta velike internacionalne operacije Kungur.

Njome krovno rukovodi Australska federalna policija, ali u istoj aktivno sudjelovalo je još više od 20 specijaliziranih policija i sigurnosnih agencija s azijskog, europskog i američkog kontinenta.

Novinari Reutersa domogli su se preklani nekih dokumenata ove istrage, uključujući obavještajne papire američke DEA-e, te su prema njima zaključili da je Tse Chi Lop narkoigrač najvećeg svjetskog kalibra, ravan najslavnijim latinoameričkim ikonama ove vrste biznisa - kolumbijskom Pablu Escobaru i meksičkom Joaquínu Guzmánu, poznatom El Chapu.

Ponukani njegovim misterioznim, no unaprijed intrigantnim likom, reporteri su prionuli riskantnoj terenskoj istraživačkoj operaciji. Nastojeći skicirati portret mafijaškog Kingpina i njegove narkovojske, obilazili su uzduž i poprijeko tzv. Zlatni trokut jugoistočne Azije, područje za koje se smatra da je najplodonosnije u masovnoj proizvodnji opojnih kemijskih supstanci u tamošnjim superlaboratorijima. Od Mianmara preko Tajlanda do Kine, kroz razgovore s istražiteljima i dobrim poznavateljima narkosvijeta, rekonstruirali su konture impozantne transnacionalne organizacije. Vođe čak četiri ogranka Sam Gora su kanadski državljani, a ostali su iz Hong Konga, Tajvana, Malezije, Vijetnama i kontinentalne Kine.

Našli su da je “tvrtka” sofisticiranija u poslovanju od bilo kojeg latinoameričkog kartela te da je izuzetno nesklona nekontroliranim ispadima nasilja. Osim po delikatnoj upotrebi sredstava sile, Tse Chi Lop se od svojih slavnih latino parnjaka drastično razlikuje i po životnom stilu. Joaquín Guzmán i Pablo Escobar su zbog svojih impulzivnih karaktera te sklonosti ekstravaganciji i nasilju za života ovjekovječeni u feljtonima, knjigama, filmovima i TV serijama, dočim se Tse čvrsto drži stare maksime kako je u životu najbolje biti bogat i anoniman. Krajnje je diskretan te se o njegovom privatnom životu, sklonostima, manama i ranjivim točkama ne zna gotovo ništa. Štura biografija otkriva da je rođen u provinciji Guangdongu na jugu zemlje, i to usred turbulentne ere kineske kulturne revolucije.

U atmosferi krvavih čistilišta, logora, prisilnog rada i masovne gladi, skupina zarobljenih bivših pripadnika Maove Crvene garde sedamdesetih je godina u gradu Guangzhou osnovala zločinačku organizaciju, trijadu, nazvanu Bandom velikog kruga. Tse je nakon odrastanja postao član ove grupe. Kasnije se, poput mnogih kolega, preselio u Hong Kong, a zatim na zapad, tražeći unosnija utočišta za svoje kriminalne aktivnosti. U Kanadu je stigao 1988. godine te je devedesetih djelovao lavirajući između Hong Konga, kineske provincije Makao i Sjeverne Amerike, gradeći karijeru u “srednjem menadžmentu” krijumčarskog lanca koji je heroin iz azijskog Zlatnog trokuta distribuirao diljem svijeta. Koncem devedesetih završio je pred sudom u New Yorku zbog trgovine drogom te mu je nad glavom visjela doživotna robija.

Napori obrane svodili su se na borbu za milost, pozivanje na brigu za bolesne roditelje i bolesnog sina, kajao se i obećavao da će se zauvijek okrenuti ugostiteljskom biznisu. Pokajnička poza urodila je plodom te je odslužio samo devet godina zatvora u popravnoj ustanovi u Elktonu, Ohio. Nakon izlaska iz zatvora 2006. vratio se u Kanadu te ubrzo obnovio svoje veze s azijskim narkoputovima. Postao je ubrzo izuzetno poslovan, uvodeći prvi u praksu jamstva na isporuku - ako policija presretne naručeni paket opijata, kupcima je odmah bez dodatnih troškova slao novi ili im vraćao novac.

Policijski radar locirao ga je prvi put kao potencijalno veliku zvjerku za sastanka kartela s australskim dilerima u Hong Kongu 2011. Summit je sazvan zbog saniranja posljedica nekoliko policijskih incidenata, a na njemu se pojavio ležerno odjeven i ni po čemu poseban kineski obiteljski čovjek koji je privlačio pažnju tek prstenom od čak osam tajlandskih kickboxera u svojoj blizini.

Povremeno su ga agenti znali snimiti u luksuznim hotelima, na kladionicama konjskih utrka te u brojnim azijskim kockarnicama. Australski federalni istražitelj kaže da su tek nakon što je Tse u Makauu izgubio 60 milijuna eura u jednoj noći počeli ozbiljno sumnjati da je možda riječ o golemom krokodilu u ovoj bari. No, pravi razmjeri njegova biznisa napipani su tek 2016., kad su nakon uhićenja jednog dilera u Tajvanu u njegovim smartphoneima pronašli pravi informacijski rudnik, od snimki mučenja nelojalnih pripadnika kartela, do tisuća fotografija osoba u lancu distribucije, telefonskih brojeva i tekstualnih poruka. Tragom tih markera ubrzo su pale rekordne zapljene od preko jedne tone kristalnog meta i 700 kilograma ketamina. Postalo je jasno da su pošiljke djelo samo jedne, ali goleme organizacije.

Golemi krokodil u bari

Policijska rekonstrukcija dilerovih poslova u Mianmaru dovela je do još jednog velikog otkrića - da je epicentar proizvodnje kristalnog meta definitivno prešao iz južne kineske provincije u državu Shan. Oružane pobunjeničke skupine u poluautonomnim regijama poput ove dugo su samostalno kontrolirale velike dijelove teritorija i koristile prihode od droge za financiranje svojih čestih borbi s vojskom. U tamošnjim selima počeli su biti vidljivi brojni dokazi o blagostanju koje potječe od narkotika. Shanovi superlaboratoriji proizvode najčišći kristalni met na svijetu, izjavio je visoki kineski dužnosnik za borbu protiv narkotika novinarima Reutersa. Proizvodni pogoni ovdje su dobro skriveni od policijskih i drugih znatiželjnih očiju, ali i izolirani od međusobnog razornog nasilja kriminalnih skupina. UN procjenjuje da azijsko-pacifičko maloprodajno tržište metamfetamina vrijedi između 30 i 61,4 milijarde dolara.

Poslovni model trgovine metom je bitno drugačiji od modela trgovine heroinom, ulaganja su jeftina, nije potrebna velika radna snaga, a cijena po kilogramu i profit daleko su veći. Veleprodajna cijena kilograma kristalnog meta proizvedenog u sjeveroistočnom Mianmaru iznosi samo 1800 dolara, a prosječne maloprodajne cijene su 70.500 dolara po kilogramu na Tajlandu, 300 tisuća dolara po kilogramu u Australiji i gotovo 600 tisuća dolara u Japanu. Na japanskom tržištu to podrazumijeva zaradu veću od tristo puta! Novac koji obrće kartel znači da će profitirati čak i ako u distribuciji izgube deset tona, a samo jedna prođe.

Prijevoz ribarskim brodovima

Analiza dilerskih telefona dovela je istražitelje i do rekonstrukcije nekih švercerskih i dostavnih ruta za Australiju. GPS koordinate pokazale su da se droga prenosi ribarskim brodovima, a potom raspačava djelovanjem australskih motociklističkih bandi Hells Angels i Comanchero. Daljnjim radom utvrđeni su megaspojevi cijele organizacije s najvećim trijadama Hong Konga i Makaoa, koje su prije deset godina teško krvarile u međusobnim ratovima. Lanac opskrbe i transporta koji je organizirao šef Sam Gora po riječima jednoga od istražitelja toliko je stručan i precizan da se može usporediti s inovativnom trgovinom Applea na vrhuncu popularnosti njihova asortimana. Policija je u ratu s ovom narkohobotnicom dosad zabilježila nekoliko značajnih pobjeda.

U veljači 2108. godine uništen je superlaboratorij Loikan u Mianmaru, u kojem su pronašli ambalažu dovoljnu za 10 tona kristalnog meta. Zaplijenjena je imovina i novac sa 38 međunarodnih bankovnih računa povezanih s kartelom, ukupno više od 9 milijuna dolara, no ništa od svega toga nije fatalno poljuljalo unosne poslove Tse Chi Lopa. Dapače, promet supstancama koje se distribuiraju iz azijskog Zlatnog trokuta se povećao.

Tse Chi Lopa godinama se pratilo sa svih strana, on je to dobro znao, no, usprkos svemu, hladno je širio svoj biznis. Međutim, čini se da je njegovoj priči konačno došao kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:09