BABO OPET IZA REŠETAKA

Uhićen Fikret Abdić, njegova obitelj snimala dolazak policije: ‘Privodimo vas po zahtjevu Interpola Zagreb‘

Abdić i njegov sin terete se za sklapanje fiktivnih ugovora o zajmu i sporazuma o prijenosu prava vlasništva
Fiket Abdić
 Screenshot/Facebook

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) priveli su Fikreta Abdića na njegov 82. rođendan nakon što je za njim Interpol na zahtjev Hrvatske raspisao međunarodnu tjeralicu, potvrdili su u četvrtak članovi njegove obitelji.

Pripadnici SIPA-e su rekli Abdiću zbog čega ga privode te ga ljubazno pozvali da krene s njima do Regionalnog ureda u Banjoj Luci. No, Abdić nije otišao s njima jer nije u tom trenutku imao odvjetnika.

- Privodimo vas po zahtjevu Interpola Zagreb, a Sud BiH će odlučiti što će s vama biti, kazao je Abdiću pripadnik SIPA-e na snimci koju je na mrežne stranice postavila Laburistička stranka čiji je Abdić formalni čelnik.

No, kako neslužbeno doznaje Klix.ba Abdić je već pušten uz uručen poziv temeljem Interpolove potjernice.

Tjeralica za Abdićem raspisana je nakon što je Vrhovni sud Hrvatske u prosincu 2019. godine prihvatio žalbu DORH-a i ukinuo presudu Županijskog suda u Rijeci prema kojoj je Abdić bio oslobođen optužbi za počinjenje kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti.

Fikret Abdić i njegov sin Ervin Abdić terete se za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti te pomaganje u zloporabi položaja i ovlasti i omogućavanje drugome stjecanja protupravne imovinske koristi.

Fikreta Abdića tereti se da je 2001. fiktivno posudio Agrokomercu 600 tisuća kuna a zatim je, pošto novac nije vraćen, preuzeo nekretninu firme - vilu u Voloskom vrijednu 1,9 milijuna kuna. Također ga se tereti da je 2005. opunomoćio sina, iako to nije smio jer više nije bio direktor jedne od Agrokomercovih tvrtki, da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozali.

Abdić je 2002. godine na Županijskome sudu u Karlovcu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina u Bosanskoj Krajini, a 2005. hrvatski Vrhovni sud mu je smanjio kaznu na 15 godina.

Po izdržanoj kazni otišao je u BiH i tamo se ponovo politički angažirao pobijedivši na izborima za načelnika Velike Kladuše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 05:24