NAPETO

UHIĆEN GLAVNI ČOVJEK SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE U CRNOJ GORI Amfilohije Radović, ali i više drugih svećenika i prosrpskih čelnika završilo na policiji

U Crnoj Gori i dalje traje sukob države i crkve. Ili, imaju i oni svojeg Delaša, svećenika iz splitske Sirobuje.
Amfilohije Radović, arhivska fotografija
 Danijel Soldo / CROPIX

Podgoričke Vijesti su objavile kako je jutros “više svećenika i građana dovedeno u Centar sigurnosti Podgorica radi prikupljanja podataka o okolnostima okupljanja ispred vjerskih objekata”. Crna Gora je 22. ožujka uvela zabranu vjerskih obreda u crkvama u prisustvu vjernika radi sprječavanja širenja epidemije korona virusa.

Ne bi bio problem da je riječ o “više svećenika”, ali među njima je bio i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Koji je u otvorenom ratu s režimom predsjednika Mila Đukanovića još od referenduma o odcjepljenju Crne Gore od Srbije, a posebno nakon što je vlada u Podgorici ove godine donijela Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji dovodi u pitanje vlasništvo Srpske pravoslavne crkve (SPC) nad vjerskim objektima. Izričito je utvrđeno da vjerska zajednica čiji je vjerski centar u inozemstvu nema obvezu da se registrira, već slobodno odlučuje o tome hoće li zahtijevati upis u Registar, pri čemu neregistrirane vjerske zajednice ne mogu imati status pravne osobe. Dakle, niti posjedovati vlasništvo. Cilj cijele operacije bio je otvoriti prostor za djelovanje Crnogorske pravoslavne crkve koja je nekanonska jer ju ne priznaju druge Pravoslavne crkve, niti Vaseljenska patrijaršija u Carigradu. Nakon što je dao autokefalnost (samostalnost) Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, što je izazvalo sukob s Ruskom pravoslavnom crkvom, vaseljenski patrijarh Bartolomej je otvoreno odbacio mogućnost davanja Tomosa (odluke o autokefalnosti) i crnogorskoj crkvi. Kao i crkvi u Sjevernoj Makedoniji.

Iza podneva su Amfilohije i svećenici pušteni iz Centra sigurnosti. Amfilohije je služio liturgiju u crkvi u podgoričkom naselju Zlatica na kojoj je, po video snimci objavljenoj na mrežnoj stranici Mitropolije, prisustvovalo oko 20 svećenika, monahinja i vjernika. Nakon puštanja je rečeno da će svećenici, koji su tijekom dana saslušani u Centru sigurnosti Podgorica, biti obaviješteni o odluci tužilaštva koje će odrediti daljnje postupanje.

Policija je u nedjelju ujutro na obavijesni razgovor pozvala i paroha kolašinskog, protojereja Rada Radovića i desetak građana Kolašina. Oni su, prema neslužbenim informacijama, sudjelovali na liturgiji u crkvi svetog Dimitrija. Radović je, naime, brat mitropolita Amfilohija.

Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) je za crnogorsku agenciju Mina rekla kako nije jasno po kojim kriterijima postupa crnogorska policija, i da li ih uopće ima. “Dok se na drugim javnim mjestima ovih dana, ispred pekara, na tržnicama i gradilištima okuplja puno veći broj naroda nego ispred pravoslavnih hramova (jer mi svećenici poštujemo propise i ne pozivamo narod) - policija privodi mitropolita zbog službe na Zlatici koja je služena samo sa svećenicima i pojcima”, stoji u priopćenju.

Prosrpska opozicijska stranka Demokratski front (DF) napala je vladu te objavila kako režim “koristeći trenutnu situaciju za kršenje Ustava i zakona bez prethodnog uvođenja izvanrednog stanja otvoreno provodi diktaturu i prvo što su napali je naša Crkva odnosno njen najznačajniji hijerarh u Crnoj Gori". Oštro je reagirala i manja prosrpska stranka Prava Crna Gora koja je priopćila da je ispred podgoričkog Hrama Hristovog Vaskrsenja priveden njen predsjednik Marko Milačić zbog, kako je navedeno, kršenja naredbe o zabrani kretanja, usprkos tome što, kako ističu, u tom momentu ograničenje kretanja nije bilo na snazi.

Stranka podsjeća da je odlukom Nacionalnog koordinacijskog tijela Crne Gore 22. ožujka određeno da se u vjerskim objektima obredi obavljaju bez prisustva vjernika, ali ističe da „nijednom naredbom nije određeno da vjernici ne smiju prolaziti pored vjerskih objekata”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:30