PREVARANT I NEPLATIŠA

UHIĆEN JEDAN OD NAJTRAŽENIJIH BJEGUNACA, 'PAO' JE SLUČAJNO, NA PITI OD VIŠANJA Vlasniku restorana bio je sumnjiv, a onda je otkrio da duguje milijune

 Facebook / REUTERS/Edgard Garrid

Nakon gotovo dva desetljeća bijega pravdi je priveden najzloglasniji i najtraženiji bjegunac optužen za neplaćanje alimentacije. Joseph Stroup uhićen je nedaleko od Calgaryja u Kanadi zahvaljujući dojavi vlasnika restorana.

Do ovog mjeseca Stroup je bio prvi na listi najtraženijih roditelja neplatiša s dugom od 560.000 dolara (gotovo 3 i pol milijuna kuna) za alimentaciju, što je dvostruko više od prvog sljedećeg nemarnog roditelja. No, policija je došla do njega samo zahvaljujući ‘osjećaju’ vlasnika restorana.

Nakon razvoda u kolovozu 1989. Stroupu je sud u Michiganu odredio mjesečnu alimentaciju u iznosu od 100 dolara. Međutim, kasnije je taj iznos smanjen na samo 14 dolara mjesečno jer je Stroup bio nezaposlen i u medicinskim problemima.

Sud je 1996. godine dobio informacije da bjegunac vodi uspješan internetski biznis koji je prodao za više od dva milijuna dolara i odredio alimentaciju prema neprijavljenom dohotku. Od lipnja te godine nije platio nijednu alimentaciju zbog čega je za njim u srpnju 1998. raspisana tjeralica.

Premda njegov plan bijega nije u potpunosti poznat, Stroup se na koncu nastanio u Alberti pod lažnim imenom Joop Cousteau, piše Calgary Herald.

Krajem studenog prošle godine bjegunac je došao na večeru u restoran Bears Den, nedaleko od Calgaryja, kad je vlasnik Scott Winograd primijetio nešto čudno:

‘Jedan je dan došao, nakon 10 minuta pozvao konobara i rekao da je zagrizao košticu u našoj piti od višnje. To mi je bilo neobično jer naše višnje nemaju koštica. Dao je konobaru nešto što nalikuje našoj piti i rekao da je slomio zube.’

Stroup se vratio i sljedeći dan s pisanom potvrdom o povredi zuba. ‘Na papiru je pisalo njegovo ime i datum rođenja, a ja sam pomislio kako je Joop Cousteau neobično ime. Odlučio sam ga proguglati jer mi jednostavno nešto nije štimalo’, ispričao je Winograd koji je zapravo pomislio da ga čovjek želi prevariti.

Tako je pronašao stranicu na Facebooku koju je postavio Stroupov sin, a povezivala je alias njegova oca s pravim imenom. Objavio je i nekoliko fotografija u namjeri da mu se stane na kraj.

Winograd je tad pregledao snimke nadzorne kamere, proučio fizionomiju i zaključio da bi to i po dobi i po izgledu mogao biti traženi Stroup. Kad se opet pojavio idući dan, Winograd je započeo razgovor s njim, a Strout mu je rekao da je završio medicinu na Oxfordu, te da je bio potpredsjednik Googlea. U roku od sat vremena pojavila se policija i FBI i privela bjegunca.

Deportiran je u Chicago 15. veljače i već sljedeći dan se našao na sudu. Pretpostavlja se da će ga izručiti policiji u Michiganu gdje će biti optužen po točkama prve optužnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:29