LUDI DŽIHADIST

Uhićen manijak opsjednut ISIS-om, slao jezive poruke: ‘Razapet ću policajce i njihove šefove po cijeloj ulici!‘

Ridon Kola uhićen je i pritvoren u petak, dan prije održavanja lokalne parade na kojoj se okuplja oko 30 tisuća stanovnika

Ridon Kola

 U.S. attorney office SDNY

Njujorčanin opsjednut ISIS-om uhićen je nakon prijetećih poruka koje je slao policiji, navodeći da će ih razapeti tijekom lokalne parade za Dan svetog Patrika, prenosi Daily Mail.

Prijetnje su slane unutar perioda od nekoliko dana, a uključivale su i niz zabrinjavajućih objava na društvenim mrežama optuženog 32-godišnjaka.

Ridon Kola uhićen je i pritvoren u petak, dan prije održavanja lokalne parade i proslave Dana svetog Patrika na kojoj se okuplja oko 30 tisuća stanovnika.

Optužen je za upućivanje prijetnji, zbog čega može biti osuđen na maksimalnu kaznu od pet godina saveznog zatvora.

Na profile društvenih medija policije Yonkersa, slao je poruke u kojima je opisivao detalje svog planiranog napada.

Tako im je 9. ožujka stigla poruka u kojoj je naveo da će ulica McLean u kojoj se održava parada biti horor scena, a zatim nadodao "Allahu Ekber".

- Razapet ću policajce iz Yonkersa i njihove šefove po cijeloj aveniji McLean, napisao je Kola u prepisci koja je objavljena nedugo nakon njegova uhićenja.

Iako se u poruci parada ne spominje izravno, spomenuo je ulicu u kojoj je predviđeno održavanje događaja.

Nekoliko dana nakon objavljene poruke u kojoj prijeti da će razapeti policajce zadužene za nadgledanje povorke, objavio je sliku na kojoj drži sjekiru.

image

Kolin profil na Instagramu

billythekidusa/Instagram

Nakon njegova uhićenja, gradonačelnik Yonkersa Mike Spano najavio je da će se događaj odvijati prema planu, a sigurnost će biti prioritet.

- Poruka je jasna. Nije smiješno, rekao je komentirajući prijetnje osumnjičenika i nadodao kako Kola sigurno neće biti na paradi koju će posjetiti svi ostali koji žele uživati u povorci.

Državno odvjetništvo priopćilo je da je uhićen stanovnik Yonkersa, koji je u obrisanim objavama izražavao podršku terorističkoj skupini, kao i ratu protiv nemuslimana.

Kola je u jednoj objavi iskazao potporu Sayfullu Saipovu, fanatiku ISIS-a koji je nedavno osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu jer je 2017. godine vozilom udario osam ljudi na biciklističkoj stazi u New Yorku.

- Neka te Allah oslobodi brate moj, napisao je Kola u objavi od 7. ožujka, prema kaznenoj prijavi koju je objavilo odvjetništvo.

Nadodao je kako su pravi teroristi i lopovi zapravo Amerikanci i Iluminati, a objavljivao je i islamska umjetnička djela i slike.

Istražitelji smatraju da se one podudaraju sa slikama koje koriste džihadističke skupine kako bi izrazile želju za islamskim svijetom.

Naknadno su otkrivene i poruke iz 2021. godine u kojima je osumnjičenik također prijetio policiji Yonkersa.

- Zaklat ću vaše djevojčice, pisalo je u jednoj od poruka na albanskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:52