PRIVEDEN U KUĆI

UHIĆEN ŠEF BASKIJSKE SEPARATISTIČKE ORGANIZACIJE Francuzi uhvatili najvišeg čelnika ETA-e koji je izmicao pravdi

Ilustracija: Francuska policija
 Gonzalo Fuentes / REUTERS

Mikel Irastorza, jedan od glavnih šefova baskijske separatističke organizacije ETA u bijegu, uhićen je u subotu na jugozapadu Francuske, objavilo je u Madridu španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Ministarstvo predstavlja Mikela Irastorzu kao "najvišeg aktualnog čelnika terorističke skupine ETA koji je izmicao pravdi".

Priveden je "u kući na francuskom lokalitetu Ascain, u departmanu Atlantski Pireneji", na jugozapadu Francuske, piše u priopćenju.

Operaciju usmjerenu na "vodeću strukturu ETA-e" vodili su agenti opće uprave za unutarnju sigurnost u suradnji sa španjolskom civilnom gardom.

Ministarstvo je iznijelo mogućnost drugih uhićenja u okviru operacije "u tijeku" u subotu ujutro. Par kod kojeg je odsjeo također je priveden, navode francuski izvori.

ETA, osnovana 1959., smatra se odgovornom za smrt više od 800 osoba u više od 40 godina oružane borbe za nezavisnost Baskije i Navare.Odustala je od nasilja prije pet godina ali odbija vratiti oružje i raspustiti se, kao što zahtijevaju Madrid i Pariz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:35