NAPAD NA CAPITOL

Uhićen vođa američke krajnje desnice i osnivač Oath Keepersa: ‘Ovo neće proći bez građanskog rata‘

Riječ je o dosad najtežoj točki optužnice protiv sudionika napada na zgradu američkog Kongresa

Stewart Rhodes

 AFP

Karizmatični vođa i osnivač Oath Keepersa, jedne od glavnih skupina američke krajnje desnice, uhićen je u četvrtak pod optužbom za "pobunu" zbog sudjelovanja u nasilnom upadu na Capitol 6. siječnja 2021.

Riječ je o dosad najtežoj točki optužnice protiv sudionika napada na zgradu Kongresa u kojoj su zastupnici u to vrijeme trebali potvrditi pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

U drugom dijelu te sveobuhvatne istrage parlamentarno povjerenstvo zaduženo za istragu događaja 6. siječnja i utvrđivanje odgovornosti Donalda Trumpa objavilo je u četvrtak da je pozvalo radi svjedočenja društvene mreže Alphabet, matičnu tvrtku Youtubea, Metu (bivši Facebook), Reddit i Twitter.

Zastupnici žele saznati "u kojoj je mjeri širenje lažnih informacija i ekstremističkog nasilja pridonijelo" tom napadu i jesu li te kompanije donijele mjere kako bi spriječile svoje platforme da postanu sredstvo radikalizacije.

Stewart Rhodes (56) je optužen za "pobunu" zajedno s još deset članova Oath Keepersa.

Devetero ih je već privedeno i čeka ih kazneni progon za "zločinačko udruživanje" radi ometanja službenog procesa i za nasilje, što uključuje stanoviti stupanj koordinacije.

Optužba za "pobunu", koja se rijetko koristi i za koju je predviđena kazna 20 godina zatvora, još je teža.

Ona podrazumijeva urotu protiv vlade ili njezinih zakona, što ima veću političku snagu.

Dva dana nakon predsjedničkih izbora 3. studenog 2020. Stewart Rhodes je u šifriranom razgovoru s drugim članovima rekao: "Neće proći bez građanskog rata", navodi se u optužnici.

Rhodes se prije 6. siječnja "udružio" s pojedinim suoptuženicima "kako bi spriječio mirni prijenos vlasti" i to "nasilnim putem", navodi se.

Uhićeni članovi Oath Keepersa su tako "organizirali prijevoz iz čitave zemlje u Washington, nabavili svakovrsno oružje, obukli vojnu odoru i bili spremni odgovoriti na Rhodesov poziv na oružje".

Cilj im je bio "nasilu ući i pokušati preuzeti kontrolu" u Capitolu, piše u dokumentu.

U trenutku napada Rhodes, bivši vojnik koji je 2009. osnovao Oath Keepers, bio je u blizini, ali nije sigurno je li ušao u prostor oko Capitola.

Rhodes, prepoznatljiv po povezu preko lijevog oka, glavna je osoba te paravojne, uvelike decentralizirane organizacije s više tisuća članova, navodi Antiklevetnička liga (ADL) koja se bori protiv rasizma i antisemitizma.

Oath Keepersi se protive saveznoj vladi koju optužuju da je dio svjetske urote koja želi oduzeti prava američkim građanima, napose pravo na nošenje oružja.

Organizacija uglavnom vrbuje vojnike, policajce, vatrogasce i pripadnike spasilačke službe koji prisežu da će štititi američki Ustav "od stranih i domaćih neprijatelja", navodi ADL.

Ulazeći u Oath Keeperse obećavaju i da neće izvršiti nikakvu naredbu "tiranske vlade" kojom bi se kršio Ustav, kao što je naredba o "razoružavanju Amerikanaca" ili o uvođenju izvanrednog stanja u zemlji.

Njegovi članovi, u vojnoj odori i s oružjem, postali su zapaženiji 2020. kao sudionici prosvjeda protiv mjera uvedenih u nekim saveznim državama radi suzbijanja pandemije koronavirusa. Moglo ih se vidjeti i na velikim proturasističkim prosvjedima koji su potresali zemlju u kojima su, tvrde, štitili trgovine od pljačkaša.

Od 6. siječnja 2021. više od 725 ljudi - među kojima su članovi krajnjih desničarskih skupina Proud Boysa, Oath Keepersa i Three Percentersa - uhićeno je zbog sudjelovanja u napadu na Capitol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. siječanj 2024 06:48