ZABRANJEN POKRET

UHIĆEN VOĐA MUSLIMANSKOG BRATSTVA Ozbiljan obračun egipatskih vlasti s tom organizacijom

Bio je posljednji iz samog vrha Muslimanskog bratstva koji je još bio na slobodi.
 AFP

Obračun egipatskih vlasti s pokretom Muslimanske braće je na vrhuncu. U srijedu rano ujutro uhićen je vođa Muslimanskog bratstva Essam el-Erian, potpredsjednik političkog krila pokreta, Stranke slobode i pravde. El-Eriana su uhitili u predgrađu Kaira, potvrdilo je tamošnje ministarstvo unutarnjih poslova.

Bio je posljednji iz samog vrha Muslimanskog bratstva koji je još bio na slobodi. Otkad je u srpnju, koristeći masovne prosvjede vojska s vlasti svrgnut predsjednik Mohamed Morsy, počela su masovna uhićenja pripadnika Muslimanskog bratstva, u neredima i prosvjedima ubijeno je nekoliko stotina ljudi, najviše ih je stradalo u vojnim racijama na prosvjedničke kampove Muslimanskog bratstva, a u rujnu je pokret zabranjen odlukom suda.

Egipatsko državno odvjetništvo izdalo je nalog za El-Erianovo uhićenje zbog optužbi da je s drugim članovima stranke “poticao nasilje” i “pomagao u kriminalnim radnjama” stoji u izjavi ministarstva unutarnjih poslova. Zbog nasilja nad Muslimanskim bratstvom, kaosa i urušavanja zadnjih znakova demokratskog pokreta koji je iz Kaira pokrenuo takozvano arapsko proljeće, američka je vlada odlučila obustaviti stotine milijun adolara vojne pomoći Egiptu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:55