ŠPIJUNSKA AFERA

Uhićen znanstvenik koji je bio dvostruki agent njemačkog BND-a i kineske tajne službe

Financirali su mu putovanja na susrete s kineskim obavještajnim časnicima, plaćali su mu boravak i davali honorar
Uhićenik je bio blizak čelnicima CSU, čiji je predsjednik Markus Söder (na fotografiji)
 Alexander Pohl/Ddp Usa/Profimedia

Njegovo je ime Klaus. Klaus L. Dr. Klaus L. I ne, on nije njemački agent 007, ali je bio suradnik njemačke vanjske tajne službe (Bundesnachrichtendienst, BND). Stručnjak je za politiku, posebno Narodnu Republiku Kinu, i njemački su obavještajci rado s njime razgovarali o pogledima na pojedina politička pitanja.

Bio je neka vrsta "znanstvenog savjetnika". Punih pola stoljeća. Dr. Klaus L. ima 75 godina. U utorak je uhićen pod optužbom da je bio dvostruki špijun, da je radio i za Peking. Službeno priopćenje navodi zbog "navodnih aktivnost agenta tajne službe".

Junak naše priče dolazi iz Münchena, gdje je radio za Hanns-Seidel-Stiftung, zakladu iza koje stoji Kršćansko-socijalna unija (CSU), bavarska sestrinska stranka Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU), koja je u koaliciji na vlasti 16 godina. S kancelarkom Angelom Merkel.

Pročelnik odjela

U Stiftungu se postupno uspinjao prema vrhu i stigao do utjecajne i ugledne pozicije pročelnika Odjela za međunarodnu sigurnosnu politiku. Čini se da ima nešto nezgodno u tom pročelničkom položaju ne samo u Zagrebu, nego, eto, i globalno. Naš je pročelnik putovao svijetom, išao u zemlje istočnog lagera, na Balkan, držao predavanja, družio se, stvarao mrežu prijatelja. Sasvim razumljivo da ga je BND uočio i pozvao da surađuju.

Jer, ozbiljnim obavještajcima, a BND to jest, trebaju i takve informacije, drukčiji pogled na stvari, poznat i kao razmišljanje "izvan kutije". Služba bivše države, kad je već postala SDS (Služba državne sigurnosti), pozivala je, potvrdilo mi je to nekoliko njih, novinare nakon što bi bili na zadatku u inozemstvu da čuju od njih kako gledaju na situaciju u inozemstvu.

Dr. Klaus L. 2001. godine odlučio je kapitalizirati poznanstva i osnovao je promišljalište (službeno priopćenje govori o takozvanom think-tanku) "Institut für Transnationale Studien". Mrežna stranica im je već ugašena tako da o Institutu ne mogu dati dodatne informacije. Njemački mediji navode da ga je vodio iz stana, ali da je ipak uspio ostvariti respektabilan broj suradnika koji su pristali biti dijelom Odbora.

Süddeutsche Zeitung navodi da su u tom tijelu bili i direktor jednog centra iz Ruske akademije znanosti, pakistanski ambasador, predsjednik poznatog američkog promišljališta Udruge za međunarodne strateške studije (International Strategic Studies Association, ISSA) koja izdaje poznati časopis Defense & Foreign Affairs.

I onda je 2010. godine otputovao u Kinu da, kao gost, održi predavanje na Sveučilištu Tongji u Šangaju. Tada su mu pristupili lokalni agenti te mu ponudili suradnju, vrbovali ga, reklo bi se obavještajnim rječnikom.

Tu sad dolazi do osjetljive točke u cijeloj priči: Dr. Klaus L. tvrdi da je o tome izvijestio BND i da je dobio odobrenje da nastavi rad kao dvostruki agent. Pod uvjetom da ih redovito izvještava o kineskim zahtjevima, što bi službi osvijetlilo koji su interesi i ciljevi Pekinga kad je riječ o Njemačkoj.

Službeno priopćenje navodi da je otada pa do studenoga 2019. godine "redovito dostavljao informacije kineskoj obavještajnoj službi prije ili poslije međudržavnih susreta ili međunarodnih konferencija, kao i o tekućim pitanjima".

BND, kako prenosi Süddeutsche Zeitung, ne dovodi u pitanje da ih je agent izvijestio o suradnji, problem je što su se nakon toga sustavno prorijedili njegovi kontakti s njemačkom službom, a nastavili su se s kineskom.

Službeno priopćenje ističe da je dvostruki agent informacije, koje je prosljeđivao kineskim partnerima, "dobivao primarno od brojnih visoko rangiranih političkih kontakata do kojih je došao preko Instituta". A to su ljudi koji su bliski kabinetu kancelarke Merkel, vrhu Bundestaga (njemački parlament) i drugih tijela.

Za sitne pare

Prvi je kineski zahtjev bio njegova procjena djelovanja Ujgura (muslimanska manjina u Kini) koji su u Münchenu osnovali Svjetski kongres koji je vrlo kritičan prema politici Pekinga. Odakle kreće snažna kampanja protiv Pekinga i njegovih politika prema Ujgurima, ali i ostalim manjinama. A zatim se popis zahtjeva proširio na druge teme.

I sad dio koji pokazuje kako je lako vrbovati znanstvenike. "U zamjenu, optuženom su financirali putovanja na susrete s kineskim obavještajnim časnicima, a imao je i plaćeni program za ostatak boravka; dobivao je i honorar", tumači priopćenje. No, kako navode njemački mediji, to su bili mali iznosi, ništa zbog čega bi trebalo riskirati do pet godina zatvora.

Dr. Klaus L. već je 2019. godine bio uhićen u zračnoj luci u Münchenu na putu prema Kini, kamo je krenuo sa suprugom (o trošku kineskih partnera, razumljivo). Tada su mu i stan pretresli, ali je cijeli slučaj zbog javnozdravstvene krize pao u drugi plan. Nije isključeno da je na uhićenje, koje je obznanjeno na sva zvona, utjecalo pogoršanje odnosa Kine i EU, a donekle i Njemačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:34