TARANEH ALIDOOSTI

Uhićena slavna iranska glumica koja je skinula hidžab i podržala prosvjede: ‘Širi neisitne, gdje su joj dokazi?‘

Taraneh Alidoosti privedena je pod optužbom za ‘širenje neistina‘ o prosvjedima koji su zahvatili zemlju

Taraneh Alidoosti

 Instagram

Iranske vlasti uhitile su jednu od tamošnjih najpoznatijih glumica, Taraneh Alidoosti, nakon što je izrazila solidarnost s protuvladinim prosvjednicima. Taraneh Alidoosti privedena je pod optužbom za "širenje neistina" o prosvjedima koji su zahvatili zemlju, objavili su državni mediji, a prenosi BBC.

Ona je prošlog tjedna na Instagramu osudila pogubljenje muškarca koji je bio umiješan u prosvjede. U svom se postu obrušila na neke međunarodne organizacije jer nisu istupile protiv pogubljenja Mohsena Shekarija. Vlasti su ga objesile nakon što su ga optužile da je ‘izgrednik‘ koji je u rujnu blokirao glavnu cestu u Teheranu i ranio pripadnika paravojnih snaga mačetom.

"Zvao se Mohsen Shekari. Svaka međunarodna organizacija koja gleda ovo krvoproliće i ne poduzima ništa, sramota je za čovječanstvo", napisala je 38-godišnja glumica, čiji je Instagram profil, koji ima više od 8 milijuna pratitelja, nedavno ukinut.

Prema objavi na Telegramu koju je podijelila državna novinaska agencija IRNA, policija ju je uhitila jer nije pružila "nikakve dokumente kao dokaze u skladu s njezinim tvrdnjama".

Inače, Taraneh Alidoosti jedna je od najuspješnijih iranskih glumica. Glumila je u filmu ‘The Salesman‘, koji je 2016. osvojio Oscara za najbolji međunarodni igrani film. Otkako su izbili prosvjedi u njezinoj zemlji, postala je glasni kritičar iranske vlade koja pokušava suzbiti nemire diljem zemlje, a koji su izazvani smrću 22-godišnje Mahse Amini u policijskom pritvoru u rujnu ove godine. Ona je umrla nakon što ju je u Teheranu uhitila moralna policija zbog navodnog kršenja strogih iranskih pravila prema kojima žene moraju posve pokriti kosu hidžabom, odnosno islamskom maramom.

U studenom je Alidoosti također privukla pažnju javnosti nakon što je na Instagramu objavila vlastitu fotografiju bez hidžaba na glavi kako bi izrazila solidarnost s prosvjedima protiv vlade u toj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:45