AKCIJA U KRAGUJEVCU

Uhićeni bivši rektor i dekan: Čak 44 medicinske sestre iz Hrvatske u Srbiji dobile lažne diplome

Bivši rektor Sveučilišta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević i nekadašnji dekan Medicinskog fakulteta Predrag Čanović uhićeni su danas po nalogu Tužiteljstva

Ilustracija

 Martin Barraud/Caia Image/Profimedia/Martin Barraud/Caia Image/Profimedia

Bivši rektor Sveučilišta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević i nekadašnji dekan Medicinskog fakulteta Predrag Čanović uhićeni su danas po nalogu kraljevečkog Tužiteljstva zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela trgovanja utjecajem, odnosno, zloupotrebe službenog položaja.

Posljednjih godina njih su se dvojica dovodili u vezu s malverzacijama s diplomama koje su izdavali hrvatskim i albanskim državljanima i pritom navodno pribavili višemilijunsku korist.

Arsenijević i Čanović uhićeni su u Kragujevcu i prevezeni u Kraljevo u zgradu Tužiteljstva.

Kako stoji u priopćenju MUP-a, sumnja se da je Arsenijević protuzakonito posredovao da Čanović i nastavnici koje je angažirao na realizaciji nastave te osobe koje su odgovorne za stručne i administrativno-tehničke poslove na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu protivno propisima za upis stranih državljana na studijske programe izvrše upis 45 kandidata, državljana Republike Hrvatske, na treću godinu studijskog programa Strukovna medicinska sestra/tehničar u školskoj 2013./2014. godini, održe nastavu i izdaju diplome za 44 predmetna studenta.

- Čanović je, kako se sumnja, protivno propisima izvršio upis i omogućio školovanje na trećoj godini strukovnih studija za ukupno 45 medicinskih sestara koje su prve dvije godine studija završile na fakultetu u Zenici, dislociranog s nastavom u Puli, koja se vodi pod oznakom Europski centar za mir i razvoj. Također, on im je, kako se sumnja, omogućio izdavanje 44 diplome o stečenom stručnom nazivu Strukovna medicinska sestra/tehničar, a da nisu ni podmirile svoje financijske obveze na koje su kao strane studentice bile obavezne, kažu u MUP-u.

Sumnja se da su njih dvojica svojim nezakonitim radnjama oštetili Sveučilište za 2,7 milijuna dinara ili oko 23 tisuće eura, proračun Srbije na ime neuplaćenih taksi za 314.100 ili gotovo 2700 eura, te Medicinski fakultet na ime neuplaćenih školarina za 5.692.250 dinara ili nešto više od 48 tisuća eura.

Također, Arsenijević se sumnjiči kako je posredovao da Čanović protivno propisima omogući obranu doktorske disertacije jednom hrvatskom državljaninu i studentu Europskog centra za mir i razvoj i omogući izdavanje diplome o stečenom nazivu doktora znanosti, a da kandidat nije ni bio upisan kao student navedenog fakulteta u Kragujevcu, niti je podmirio svoje financijske obveze prema fakultetu i sveučilištu.

Tim potezom, kažu iz MUP-a Srbije, osumnjičeni su oštetili Sveučilište u Kragujevcu za najmanje 80.000 dinara ili oko 680 eura, proračun Srbije za 6980 dinama ili oko 60 eura, te Medicinski fakultet na ime neuplaćenih školarina u ukupnom iznosu od 6970 eura.

Osumnjičeni su, uz kaznenu prijavu, privedeni nadležnom tužiteljstvu, zaključuje se u priopćenju MUP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:13